Pak ikke de ældre ind i tåbelig politik

Foto: Colourbox

 

I Ørestaden åbnede i efteråret 2012 et nyt og rigtig flot plejecenter. Der er gjort rigtig meget ud af design, det er et stykke iøjnefaldende arkitektur, og der er blevet møbleret efter alle kunstens regler. Rammerne er æstetisk set i luksusklassen, men man glemte, at det er et hjem, vores ældre medborgere har brug for.

 

Ældresagen påpegede da også tidligt, at Ørestadens Plejecenter er uegnet som plejehjem for demente (Kristeligt Dagblad, 21. august 2012). Københavns Kommune har tænkt for meget i prestigebyggeri og og alt for lidt på de ældres behov. Det er desværre symptomatisk for den københavnske ældrepleje.

 

Økologi og minus saftevand

Der udarbejdes alt for mange politiker om plejecentrene. I det aktuelle eksempel er det bl.a. vedtaget, at 90% af alle fødevarer skal være økologiske. Hvorfor det? Hvem siger, at det er hvad beboerne ønsker? Hvad nu hvis de hellere vil have en sildemad med en lille skarp til eller et glas saftevand?

 

Saftevandet går imidlertid ikke an, for Københavns Madcenter (under Københavns Kommune) har en ernæringspolitik der foreskriver, at de ældre skal leve ernæringsmæssigt korrekt og dertil en undersøgelse der viser, at Københavns Madcenter synes, de ældre drikker for meget saftevand. Og hvad så?

 

De ældre er altså voksne mennesker og har i øvrigt langt mere livserfaring, end nogen kommunal ernæringskonsulent. Som min gode partifælle Thyra Frank siger, lad dem da have friheden til at elske sig ihjel. Thyra har helt ret. Ernæringspolitikken er et overgreb på ældres frihed til at leve deres sidste tid som de ønsker.

 

Skematisk livsførelse

Og så er der skemaerne. Sengetider, vækketider, medicinering. Der skal registreres, og der skal føres kontrol med det hele. Så bliver der godt nok ikke tid til hjælp med toiletbesøg, til dem der har brug for det, det løser man i stedet med en ble. Altså med noget der alene hører hjemme i vuggestuer.

 

Fanden stå i, at hverdagen skemalægges kommunalt, når vi bliver gamle og endelig har hele dagen for os selv. Jeg vil ikke sove efter skema, når jeg når mit otium. Det synes jeg ærligt talt heller ikke, at du skal. Et plejecenter er ikke en institution for afvikling af livet. Et plejecenter må ikke reduceres til et kommunalpolitisk prestigeprojekt. Et plejecenter er vores ældre medborgeres hjem, sandsynligvis også deres sidste af slagsen.

 

Borgerrepræsentationen må erkende, at de ældre er voksne mennesker i stedet for at gøre dem til klienter på institution.

 

Sabeena Sareen Kandidat til Borgerrepræsentationen i København for Liberal Alliance.

Læs også
Nyt koncept skaber madglæde hos de ældre

 

Du kan følge hende på: http://www.youtube.com/user/SareenV2 og https://www.facebook.com/sareenv2.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…