Gør som kommunen siger – eller du mister dine sygedagpenge

Foto: Colourbox

Tvang fører sjældent godt med sig. Slet ikke hvis det påtvungne sker mod sund fornuft og eksperternes råd. Derfor er det stærkt bekymrende, når en principafgørelse fra Ankestyrelsen pålægger en rengøringsassistent en tvungen rygoperation, hvis hun vil beholde sine sygedagpenge. Faktisk mente kvindens egen læge, at en operation næppe ville kunne hjælpe på hendes arbejdsevne.

 

Nej til magt og tvang

Som hovedregel må der aldrig anvendes magt eller tvang i plejen af mennesker. Enhver borger har en grundlovssikret ret til at bestemme over sit eget liv og til at sige nej tak til en behandling og ja til en anden.

 

Det princip bør også vægte i sager om muligheden for at modtage ydelser fra kommunen. Naturligvis skal den enkelte deltage aktivt for at komme bedst muligt gennem sit sygeforløb. Men det strider mod grundlæggende rettigheder, hvis en myndighed på den måde med et økonomisk pres kan pålægge en borger en bestemt behandling.

 

I det aktuelle tilfælde et krav om at gennemgå en operation for en diskusprolaps, hvor det er velkendt, at der andre behandlingsmuligheder end operation, og hvor resultatet langt fra altid er succesfuldt. Netop som kvindens egen læge havde påpeget.

 

Fravalg skal være mulige

Mon ikke vi alle kender en eller flere, der fravalgte operation og valgte træningsvejen i stedet, når det også var en mulighed. Det gjorde jeg selv, da jeg rev korsbåndet over i et ene knæ. Jeg valgte at træne mit knæ op i stedet for at komme under kniven. Det var hårdt, men i dag er jeg glad for det.

 

Jeg kan altid få en operation, men så længe mit knæ fungerer og jeg ingen smerter har, så behøver jeg ikke.

 

Hvert enkelt menneske er unikt, og hver eneste problemstilling har sine egne konkrete forudsætninger, hensyn og løsningsmuligheder. Derfor skal beskæftigelsesordføreren sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sikre, at afgørelsen ikke danner præcedens for, at kommunerne frit og kvit kan diktere borgerne, om de skal have en operation – også når det ikke anbefales af borgerens egen læge.

 

Stop tvangsbehandlingerne

Heldigvis erkender regeringen, at situationen er uholdbar. I et svar til Folketinget skriver beskæftigelsesministeren, at der i de pågældende forhandlinger om en ny sygedagpengemodel indgår et forslag om, at sygemeldte skal have mulighed for at afvise behandling uden risiko for, at de mister deres forsørgelsesgrundlag.

 

Tvangsbehandlingerne skal stoppes. Man skal have mulighed for at vælge behandlingsform, ligesom vi ikke skal ende med, at det bliver kommunen – og ikke lægen – der afgør, hvilken behandling en borger på sygedagpenge skal modtage.

Læs også
Somalier i Kolding hævede 176.596 kr. i sygedagpenge – imens løb han frisk rundt som professionel fodbolddommer i Afrika
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…