Nu er også lægehusets telefon blevet syg

En rengøringsassistent hos ISS blev fyret, fordi han på en seddel gjorde opmærksom på, at et firmas reklamebrochure havde en grammatisk fejl og en stavefejl.

 

Denne medarbejder har forhåbentlig gjort så god reklame for sig selv, at han i mellemtiden har fået et nyt job. For han gør på alle måder indtryk af at være en vaks og opmærksom medarbejder. Rengøringsfirmaet ISS er blevet kritiseret for at have fyret en medarbejder på dette grundlag.

 

I virkeligheden er det det firma, hvor rengøringsassistenten gjorde rent, som burde stå i skammekrogen. Vi taler om Royal Canin, et firma, der producerer og sælger dyrefoder. For ISS ville jo ikke have hørt om rengøringsassistentens korrekturlæsning, hvis ikke Royal Canin havde klaget. Mon firmaet også sørgede for at fyre den medarbejder, som lavede sproglige fejl?

 

Nakke massage

Ud over kommafejl synes jeg selv, at den mest irriterende fejl består i, at man deler ét substantiv op i flere ord: fx nakke massage, projekt manager, brød kurv. Selvfølgelig skal man skrive nakkemassage, projektmanager og brødkurv. Det ved da alle, kunne læserne finde på at indvende.

 

Indvendingen kan afvises. En Google-søgning lavet den 1.10.2013 gav flere belæg med den forkerte variant end med den korrekte, helt nøjagtigt 9.160 med nakke massage mod 7.040 med nakkemassage. Sammenlign hertil uddrag fra to af de ubehjælpeligt formulerede reklametekster:

 

  • vibrationelle opvarmet massage pude til nakke massage (pris 455 kr.)
  • Den vibrerende nakke massage vil bidrage til at mindske disse nagende nakken smerter forårsaget af stress, mens det forbedrer blodcirkulationen i kroppen (pris 495 kr.)

 

Kasi Jesper og en tjeneste mands sag

Men det er ikke kun i reklametekster, at man finder fejl på fejl. Den kendte og rige Kasi Jesper har nu lovet igen at skyde penge i dansk håndbold. Han er måske god til at tjene og bruge penge, men ikke til at skrive ordet tjenestemandssag. Han kommer med sit pengeløfte i en besked på Facebook, hvor han også skyder med skarpt mod SKAT:

 

  • X var hovedarkitekten bag Kasi-skattesagen, der blev gennemført med alle tænkelige ulovligheder og der er nu indledt en tjeneste mands sag på ham på baggrund af dette.
  • Z var hans chef, der godkendte hans vanvid, og har nu på baggrund af dette også en tjenestemands sag kørende.

 

Den stakkels syge telefon

En ting er det at have en sag kørende. Mere betænkeligt er det, når sygdomme hos lægens patienter breder sig til hele klinikken. Det må være essensen af en meddelelse, som et lægehus i Silkeborg lod indsætte i den lokale ugeavis. Man bekendtgjorde, at man nu kun kunne ringe til klinikkens syge telefon mellem klokken 8 og 9.

 

Det er rigtigt, at vi på dansk kan lave ret lange ord. Det er også rigtigt, at mange fejlagtigt deler længere ord op i to eller flere enheder med mellemrum imellem. Men skal vi derfor lave en enkel regel om, så fejlen bliver til korrekt dansk? Sådan efter princippet: Hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære.

 

Nej, det skal vi ikke. Vi skal have flere rengøringsassistenter, som ud over at gøre rent vil kunne finde og korrigere sådanne fejl. De kunne så passende få en lønforhøjelse i stedet for at blive fyret.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…