Svenskere mistænker julekager for nazisme

Den store svenske avisSvenska Dagbladet, bragte søndag en artikel med opskriften på de traditionsrige finske ”julestjernekager”.

 

Under overskriften ”Tag en kage til” var det tanken, at læserne op til julen skulle have forskellige ”hjemmebagte favoritter”. Men billedet med de lækre kager bragte sindene i kog hos politisk korrekte journalister.

 

En journalist på SVT (svensk tv) blev tilsyneladende så oprørt over kagerne, at hun ringede til Svenska Dagbladets featurechef Stina Cederholm. Kagerne lignede jo hagekorset! Havde hun ikke lagt mærke til det?

 

Stina Cederholm blev åbenbart ret paf.

 

Svensk TV ser et hagekors

”Vi har aldrig tænkt på det her som andet end kager formet som en julestjerne. Men når jeg ser billedet, kan jeg forstå, at man kan opfatte dem på den måde”, svarede Stina Cederholm. Hun ser det selv som et stykke kulturhistorie og som gode kager. (SVT, 18.11)

 

”Gode kager, lad os sige fra 30-erne?”, spørger journalisten anklagende. Stina Cederholm afviser spørgsmålet og ler ad det hele med en bemærkning om, at det altså bare er kager.

 

Men SVT synes bestemt ikke, at nazistiske julekager er noget at spøge med.

 

Artiklen med interviewet med Stina Cederholm, hvor de gør opmærksom på den problematiske opskriften, bliver bragt på hjemmesiden med billeder af de formastelige kager under overskriften ”Var det noget med et hagekors til kaffen?” Så skulle den vist være skåret ud i pap.

 

Storm på de sociale medier

Nu blev især mange finnere men også svenskere oprørte.

 

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

Overskriften på SVT’s hjemmeside udløste en storm af reaktioner på de sociale medier. For eksempel skrev Lucia Eklöf Jonasson, at der er tale om en af de mest almindelige og traditionsrige kager, som bages i stort set alle finske hjem op til jul. Og disse kager har man bagt i hundrede eller måske i flere hundrede år.

 

Til grin i Finland

I Finland, som ”julestjernekagerne” stammer fra, rystede man på hovedet.

 

”I Finland er det en gammel juletradition at spise ”julestjerner”. Vil man være fjollet journalist, fordrejer man det og får det til at ligne et hagekors. Men de ser spøgelser ved højlys dag og laver en sensation ud af ingenting”, skrev Denise Lindell fra Finland.

 

Politisk korrekte kager

Avisen Ilta-Sanomat tog for alvor gas på svenskerne. Avisen fremstillede en lille video, som blev lagt på deres hjemmeside. Videoen indledes med ordene: Nu skal vi lære, hvordan man bager politisk korrekte julekager. (Metro, 19.11)

 

På videoen, der kan ses neden for, går en bager går i gang med at bage forskellige politisk korrekte udgaver af ”julestjernekagerne”, mens en person oversætter fra finsk til svensk.

 

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

I stedet for en stjerne med fire takker bukker bageren takkerne sammen, så kagen mere har form af en blomst. Bageren viser også, hvordan man kan lave en uformelig dejklump med den røde syltetøj ideni. Så skulle man være helgarderet mod beskyldninger for nazisme.

 

Foto fra videoen: Den politisk korrekte julekage, bageren og oversætteren:

Her er de klassiske julestjernekager, de politisk korrekte ‘blomster’ og den uformelige dejklump i nederste højre hjørne:

Væk med alle traditioner

Beretningen om de nazistiske julekager er endnu en tragikomisk beretning om den svenske elites helt ekstreme politiske korrekthed og foragt over for egen kultur og egne traditioner. Sidste år havde man op til jul sagen med de såkaldte ”pebberkagedrenge”, som er en fast del af de traditionsrige luciaoptog. Drengene er klædt ud i brunt tøj, så de ligner peberkager. Men det blev udråbt som racisme, så mange af drengene, der elskede deres dragter og havde glædet sig til at gå i optog, blev forvirrede og ulykkelige.

 

Hvad bliver mon det næste? Lad os håbe, at en eller anden selvgod og humorforladt svensk journalist ikke opdager, at vi danskere stiller brunkager på bordet til jul. Det kunne blive en sag for både FN og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…