Mad er en vigtig del af vores kultur

colourbox

Mad er også kultur. Så enkelt kan det siges – og hvis ellers nogen skulle være i tvivl, kan man passende genopfriske sommerens hektiske frikadellekrig. Hektisk gik det for sig. Jeg ved det – jeg deltog selv med en politianmeldelse mod tre danske slagterier for ulovlige halalslagtninger.

 

Madkultur

Det står helt tydeligt for enhver, at danskerne tager vores mad alvorligt. Og især at vi tager kulturen omkring maden alvorligt.

 

Flere gange har vi oplevet, at det store danske flertal forventes at skulle ændre madvaner for at tilpasse sig kravene fra et mindretal. Det sker når skoler og daginstitutioner afskaffer svinekødet og erstatter det med halalslagtet kød. Det sker også når det er nærmest umuligt at opdrive et stykke kylling, lam eller oksekød der ikke er halalslagtet.

 

Kød slagtet efter islamiske traditioner er fremmed for dansk kultur og bør være et tilvalg. Det bør være noget, man vælger til, fordi det er, hvad man ønsker. I dagens Danmark er det faktisk det stik modsatte.

 

Udkast til madpolitik

Derfor har jeg i valgkampen på vegne af Det Konservative Folkeparti i Aarhus et udkast til en madpolitik for kommunens skoler, institutioner og kantiner.

 

Det er nemlig byrådets opgave at udstikke de overordnede linjer og grundlæggende værdier for de kommunale institutioner.

 

Her er det min opfattelse at de grundlæggende værdier skal være respekt for dansk kultur og historie. Det gælder ikke mindst på så grundlæggende områder som helligdage som for eksempel fejring af jul og påske – og det gælder også for den mad vi putter i munden.

 

Men først og fremmest skal vi have en madpolitik, fordi det ikke er rimeligt at det store danske flertal skal ændre hverken madvaner eller andre kulturelle kendetegn for at tilpasse os krav fra et ret lille mindretal. Et mindretal, som åbenbart ikke menes i stand til at leve i Danmark uden særlige privilegier.

 

Opgør

Der skal gøres op med, at danske børn udsættes for halalslagtet kød, og der skal gøres op med at frikadeller opfattes som noget farligt. Derfor skal kommunen udarbejde retningslinjer til leverandørerne der sikrer, at der ikke leveres halalslagtet kød til Aarhus Kommune.

Læs også
Sådan får I en vellykket parmiddag med hjemmelavet mad

 

Samtidig skal det sikres at svinekødet ikke udgår af menuen. Men samtidig skal vi sørge for, at de dage hvor der står gris på menuen skal der være et alternativ til de, der af en eller anden grund ikke spiser svinekød.

 

Ældreplejen

Tidligere på efteråret spurgte jeg den ansvarlige rådmand til forbruget af halalkød i ældreplejen i Aarhus.

 

Den korte version af svaret lød, at kommunen ikke efterspørger det – og at leverandørerne ikke anvender det i produktionen. Det mere detaljerede svar kan findes på min hjemmeside den 25.08.13.

 

Hvis det kan lade sig gøre i ældreplejen, kan det også lade sig gøre i daginstitutioner, skoler og kantiner.

 

Normer

Det er vigtigt at huske på, at slaget om halalkødet i vores mad handler om meget mere end religiøst ofret kød eller ikke.

Læs også
Syltning og henkogning er stadig moderne

 

Det handler også om hvilke normer der skal definere vores hverdag. Skal danskernes hverdag defineres ud fra islamiske normer eller danske?

 

Dette er i virkeligheden problematikken i en nøddeskal.

 

Islamisering

Den dag det bliver betragtet som normalt og naturligt at al det kød vi spiser er halal-slagtet, er danskerne kommet et vigtigt skridt nærmere hen imod en tilstand, hvor det islamiske betragtes som normalt og det danske som abnormt.

 

Det er den krig vi udkæmper, det er derfor frikadellekrigen er ét af de rigtig vigtige slag i den danske værdikamp.

 

Dan Ritto er kandidat til byrådet i Aarhus Kommune for Det Konservative Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…