Lyt til en mand, der ved, hvordan man undgår tricktyveri

Rom eller Strøget på en varm eftermiddag, en travl lufthavn eller måske Skanderborg Festival. Tricktyve og lommetyve har kronede dage, når solen er fremme.

 

Vi har taget en snak med Sunny Cagara, specialist og rådgiver inden for tricktyveri og indbrud. Det har han særlige forudsætninger for, fordi han arbejder som tryllekunstner. Ligesom for tryllekunstnere er det helt afgørende for ticktyve, at de er i stand til at aflede folks opmærksomhed og distrahere dem.

 

Folk glemmer at være på vagt

 Små 98.000 gange årligt anmeldes et såkaldt borgertyveri til politiet – en stigning på 14.000 anmeldelser på blot fem år. Hvad kan man stille op for at ændre det?

 

“Det er en tendens, som er svær at vende med offentlige kampagner. Folk er afslappede og glade, og der er mange mennesker, som mødes på gader og stræder om sommeren. Hvis man visualiserer, hvordan tingene sker gennem foredrag tilpasset målgruppen eller autentisk videomateriale vil der dog være en chance ifølge min opfattelse.”

 

Hvad er de største fejl, som folk begår ude i det offentlige rum?

 

“De fleste glemmer ganske enkelt at bruge deres sunde fornuft. De holder ikke ordentligt øje med omgivelserne og studser for eksempel ikke over, hvis nogen går ind i dem.”

 

Hvor foregår tyverierne typisk?

 

“I praksis vil det ofte være små grupper af udlændinge, som ikke bor fast i Danmark, der udøver dem. Eksempelvis går de ind i folk på Strøget, aflurer deres pinkoder, eller får folk til at deltage i et lille dansenummer, hvor deres pung eller smartphone pludselig forsvinder.”

 

5 gode råd

Kan du give os 5 gode råd mod tricktyveri udendørs?

 

Læs også
80-årig mand ventede bare på bussen – så udnyttede to udlændinge groft hans hjælpsomhed

“Ja, bestemt.

 

1 Åbn øjnene op for den sunde skepsis. Læg mærke til, hvis folk går ind i dig, eller opfører sig unormalt i din nærhed.

 

2 Husk lynlåsen! Husk altid at lukke dine lommer for at mindske risikoen for tyveri og lad altid lynlåse være lukket til. Lad lynlåsen på din taske være nær dine hænder.

 

3 Undgå underholdning. Det kan lyde lidt skægt, men udvis især skepsis over for underholdere på gader og stræder, der vil spille om penge – eller tiltrækker mange mennesker. Det kan ofte være her, lommetyvene slår til, og sandsynligheden for i det hele taget at tabe penge er overhængende.

 

4 Frist ikke tyven. Lad aldrig pungen ligge i baglommen, når du spadserer rundt om sommeren, eller hvor der er mange mennesker samlet. Og lad i det hele taget så få kontanter som muligt ligge i din taske eller pung.

 

5 Pas på pinkoden. Skærm af for tastaturet, når du skal indtaste på en bankautomat, i supermarkedet, på restauranten osv.”

 

Læs også
To personer med mellemøstligt udseende fik skabt så megen forvirring om byttepenge, at ekspedient blev snydt, så vandet drev

Når man snupper chefens armbåndsur

Hvordan kom du selv i gang med at arbejde med tricktyveri?

 

“Jeg har igennem en del år arbejdet som professionel tryllekunstner, altså tryllet og udfordret omgivelserne gennem diverse remedier. Det er et job, hvor man har megen menneskelig kontakt, og hvad er så mere sjovt end at tage et armbåndsur fra en chef, uden han opdager noget, og anvende det i et magisk nummer foran firmaet. Idéen var både fristende og oplagt.”

 

Hvordan underviser du i det?

 

“Det foregår dels gennem foredrag, dels gennem praktisk undervisning, hvor jeg viser folk, hvor let det rent faktisk er at stjæle deres ejendele. Hele foredraget er krydret med en god portion humor samt med en fascinerende opvisning. Det er et koncept udviklet i samarbejde med det danske politi og FN’s sikkerhedschef.” Konceptet er udviklet i dialog med politiet og FN om, hvordan tricktyveri kan bekæmpes. Sunny Cagara har blandt andet været på besøg i FN’s afdeling i København til et informativt personalearrangement om tricktyveri.

 

32-årige Sunny Cagara arbejder som professionel tryllekunstner ved siden af jobbet som rådgiver og foredragsholder inden for tricktyveri. Han er opvokset i Brøndby og bor i Valby.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…