Kan jeg undgå skat på mit aktiesalg?

Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.  Send spørgsmål til Kim Valentin.

 

 

I august 2003 gik jeg på efterløn og i den forbindelse, fik jeg hos min bank overført alle elementer af min kapitalpension fra lukket depot til et åbent ditto.

 

Da jeg i 2012 skulle have nyt tag på mit hus, valgte jeg at sælge een af aktieposterne på dette depot (noterede aktier i en investeringsforening) og havde en fortjeneste på denne operation på kr. 36.420 (solgt for kr. 134.000).

 

Jeg forstår ud fra min banks hjemmeside, at der findes en regel efter hvilken avancen er skattefri for småaktionærer.

 

Da jeg ikke kunne finde, hvor på selvangivelsen jeg skal skrive oplysningerne, sender jeg dem til SKAT i en mail.

 

Jeg har til dato ikke modtaget noget svar fra SKAT. Derimod har jeg fået en rykker for oplysninger om salget og om avancen. For ikke at risikere at skulle til torskegilde, i retten, få hugget hænderne af eller ryge i spjældet, rettede jeg så min selvangivelse i rubrik 66, hvor jeg skrev min avance. Der var ingen steder, jeg kunne anføre noget om købstidspunkt eller ejertid.

 

KLANG… 2 dage efter fik jeg, og i øvrigt også min hustru, tilsendt en ny selvangivelse. Hvor vi tilsammen havde fået ca. 13.000 tilbage, fik vi nu en efterskat på ca. kr. 11.000. Den nye selvangivelse er tydeligvis ikke berørt af menneskehænder. Jeg er overbevist om, at jeg har fået svar fra en maskine.

 

Mit spørgsmål er: Falder mit aktiesalg og tilhørende avance ind under den beskrevne regel? – Eller har man lavet reglerne om? – Eller er det bare mig, der ikke forstår en bjælde af det hele?

 

Ser meget frem til jeres svar. På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Erling

 

Svar:

 

Kære Erling

 

Skattereglerne for aktier er i årenes løb ændret en række gange. Den regel dine beholdninger kan falde ind under, benævnes ofte som “100.000 kr.-reglen.”

 

Kort fortalt gælder reglen, hvis

  • aktierne er anskaffet før udgangen af 2005
  • og den samlede værdi af aktiebeholdningen ved udgangen af 2005 ikke oversteg 136.000 kr. for enlige/samlevende eller 273.100 kr. for gifte

 

Er disse to betingelser opfyldt, vil gevinst ved realisering af aktierne være skattefri. Til gengæld kan du ikke få fradrag, hvis du sælger med tab.

 

Du skriver ikke, hvilken værdi dine aktier havde ved udgangen af 2005, og om du er gift. Du er nødt til at finde frem til værdien af dine samlede beholdninger af aktier og investeringsforeninger ultimo 2005, før du kan vide, om avancen er skattefri eller ej.

 

Jeg vil desuden råde dig til, at du indberetter anskaffelsesværdier og tidspunkter for de resterende beholdninger via din selvbetjeningsside på SKATs hjemmeside. Du skal indberette aktier og investeringsforeninger med aktier og markere, om de eventuelt er underlagt denne gamle 100.000 kr.-regel.

 

Er det gjort en gang for alle, bliver avance fremover beregnet automatisk, når du sælger.

 

Du kan læse mere om investering, pension og privatøkonomi i vores gratis nyhedsbrev FinansNyt: Send mig FinansNyt helt gratis.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…