Pablo Picasso udstiller netop nu på Museet Jorn

Femme assise, Picasso, 1938

 

 

jorn <<< picasso

Særudstilling på Museum Jorn i Silkeborg til 8. december.

 

Museum Jorn  ligger smukt i en park ned mod Gudenåen. Museet rummer værker af især Asger Jorn, men også andre moderne kunstnere.

 

 

Særudstilling med Picasso

For tiden er der en særlig grund til at besøge museet: Udstillingen jorn <<< picasso – Myter og møder.

 

Museet udstiller en række værker af Pablo Picasso (1881-1973), som var en stor inspiration for Asger Jorn (1914-1973). Hvor meget Jorn beundrede Picasso fremgår af denne udstilling. Der er ikke tale om efterligning, men man kan se , hvor meget Jorn var inspireret af Picasso. Selv om den yngre Jorn på mange områder lagde sig tæt op af Picasso, har han alligevel sin egen umiskendelige stil og tone i sin kunst.

 

Jorn møder Picasso

Museet vil vise  hvordan de to kunstnere var i dialog med hinanden. Udstillingen hedder “myter og møder”. Møder (i flertal) er måske så meget sagt, det skal ikke tages helt bogstavelig. Jorn opsøgte Picasso i hans bolig ved Antibes i 1946, det eneste møde de to havde.

 

(Jorn og Picasso ved Chateau Grimaldi i Antibes, oktober 1946.)

 

Det er i overført betydning de to kunstneres værker, som møder hinanden i Silkeborg. 58 værker af Picasso, lånt fra museer  og samlere rundt i Europa, møder her 73 værker af Jorn. Men gennem det valg af de to kunstneres værker, som museum Jorn har foretaget, kan man opleve hvor tæt de to kunstnere er forbundet i motivvalg  og stil.

Læs også
Mens folk morede sig i Silkeborgs gader, lå der skarpskytter på hustagene

 

Myter

Mens Picasso opholdt sig i Antibes, var han påvirket af den klassiske mytologi med motiver som nymfer, kentaurer og fauner, mens Jorn var inspireret af nordisk mytologi. Også dyr, feks, en ugle og duen indgår i Picassos motivverden.

 

Nogle eksempler, hvor de to kunstneres værker stilles op over for hinanden:

 

Grædende kvinde, symbol på krigens rædsler:

(Pablo Picasso: La femme qui pleure I, 1937)

(Asger Jorn: Grædeøjne, 1940)

 

(Picasso: La Colombe (duen), 1949)

(Asger Jorn: Opskræmte duer, 1952)

 

Læs også
Unge ballademagere hærgede i byen – men så lagde politiet en snedig plan

(Pablo Picasso: Tête de Faune verte (Hovedet af en grøn faun), Antibes 1946.)

 

(Asger Jorn: Uden titel. 1948)

(Asger Jorn: drømmebillede no. 1. Faun, 1955)

 

 

(Pablo Picasso: Guernica)

 

(Asger Jorn: Stalingrad, le non-lieu ou le fou-rire du courage, 1957-60, 1967, 1972.)

 

 

Picasso lyser op

Picasso var en genial kunstner. Den danske kunstner Jorn ( født Asger Jørgensen) er kendt langt uden for Danmarks grænser, og hans værker kan ses på mange af verdens store museer. Men det spørgsmål man uvægerligt stiller sig, når man besøger denne udstilling er: Kan Jorn stå sig over for Picasso, når de to kunstneres værker hænger side om side?

 

Læs også
Politiet søger indvandrer med ”forvrænget ansigt”, efter at 19-årig kvinde var udsat for en meget ubehagelig oplevelse på vej hjem fra bytur

Alle Jorns kvaliteter til trods, man må sige, at det alligevel især er Picassos værker som lyser op på denne udstilling. Så derfor, tag til Silkeborg, se eller gense Jorns billeder og nyd at få lejlighed til at se et udvalg af Picasso værker i Danmark. Museum Jorn fortjener applaus for gennem flere år at have arbejdet på at få denne samling i hus.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…