Idrætsforeninger straffes for succes med motion for voksne

Colourbox
Portrait of sporty females doing physical exercise in sport gym

Alle kan blive enige om, at det er godt for voksne at dyrke motion. Men en lang række idrætsforeninger straffes, hvis de har mange voksne medlemmer.

 

Problemet er folkeoplysningslovens 25-års regel, der giver kommunerne mulighed for at skære i tilskuddet til idrætsforeningerne, hvis der er medlemmer over 25 år. En ny undersøgelse, som DGI har fået foretaget, viser at 90 danske kommuner bruger 25-års reglen. Det er den første landsdækkende undersøgelse af, hvor udbredt problemet er, og DGI’s formand Søren Møller er rystet:

 

»Det er en unødvendig høj mur, foreningerne skal kravle over, hvis de vil have flere voksne medlemmer. Derfor er vores klare opfordring til kommunerne: Fjern 25-års reglen,« siger Søren Møller.

 

Det er gak i låget
Troldhede GIF har netop rundet et magisk tal, for nu er 50 pct. af medlemmerne over 25 år. Derfor ville Ringkøbing-Skjern Kommune skære 140.000 kroner. For kommunen gør brug af 25-års reglen og nedsætter foreningens samlede driftstilskud fra 70 til 40 pct., hvis over halvdelen af medlemmerne er over 25.

 

»Det er vanvittig mange penge at miste 140.000 kroner, det kan vi ikke klare os uden. Derfor er vi nødt til at oprettet en ny forening, TGIF2 for at undgå en økonomisk lussing. Det er gak i låget rent ud sagt. Reglerne er bureaukratiske, og det er at drive rovdrift på de frivillige, at vi må lave en ny forening,« siger Tove Kølbæk, der er formand for Troldhede GIF.

 

Også en forening som Sparta Døstrup i Tønder Kommune er udfordret af 25-års reglen. Foreningen har droppet alle aktiviteter for voksne, bl.a. badminton og zumbahold, fordi de ellers bliver beskåret så meget i tilskud, at foreningen ikke kan hænge økonomisk sammen.

 

8 kommuner har afskaffet reglen
Den nye undersøgelse viser, at 8 kommuner har afskaffet reglen, og at de er glade for ordningen. En af dem er Randers Kommune, der efter pres fra Idrætssamvirket afskaffede 25-års reglen, så den ikke har været i brug siden 2010. Det har medført en merudgift på 2,4 mio. kr. om året, men de penge er godt givet ud, for det har haft stor effekt, at foreningerne kan koncentrere sig om at lave aktiviteter i stedet for at spekulere i økonomi.

 

»Det var et stort ønske fra idrætsverdenen at fjerne 25 års-reglen. Det har givet flere aktiviteter for voksne i foreningerne, og det er kun glædeligt at flere dyrker idræt,« siger Ellen Petersen, der er formand for kommunens kultur- og fritidsudvalg.

 

Flere voksne i foreningen
I Randers Gymnastiske Forening, RGF, mener forretningsfører Torben Kjeldsen, at det var meget fornuftigt, at kommunen afskaffede 25-års reglen. Det har haft en positiv effekt og været med til at få flere seniorer ind i foreningen, fordi der nu er flere aktiviteter for dem.

 

»Afskaffelsen har været med til, at vi nu arbejder målrettet for at flere seniorer ind i foreningen. Vi har bl.a. fået et tilbud til seniorer, så de udover at gå på et hold kan shoppe mellem forskellige aktiviteter. Tidligere kostede det foreningen penge, når der var mange seniorer, og det var ikke en superordning.« siger Torben Kjeldsen.

 

DGI’s formand Søren Møller opfordrer andre kommuner til at følge efter Randers og afskaffe 25-års reglen.

 

»Det skriger til himlen, at kommunerne bruger penge på forebyggelse, når de med forholdsvis få midler kunne få foreningerne til at lave flere idrætsaktiviteter for voksne,« siger Søren Møller.

 

Læs også
Hver 3. har fået kontanthjælp i mere end fire år i nogle kommuner – men i andre kommuner er tallet lavere

Fakta om 25 års reglen:

Kommunerne kan gøre brug af 25-årsreglen, der betyder, at jo flere voksne medlemmer der er i foreningen, jo mere skrumper foreningens samlede tilskud.

 

Folkeoplysningsloven siger, at kommunerne skal give lokaletilskud til aktiviteter for børn og unge under 25 år på mindst 65 procent af udgifterne.

 

Mange kommuner giver mere end 65 procent, og mange giver også tilskud til voksenaktiviteter, selvom det ikke er lovpligtigt. Der er store forskelle fra kommune til kommune.

 

Mere info om undersøgelsen på http://www.dgi.dk/Kommune/nyheder/Kommunernes%20brug%20af%2025%20års-reglen_%5ba38906%5d.aspx

 

 

Søren Møller er DGI’s formand 

 

Læs også
Det er fuldstændig uantageligt, at så mange flygtninge lever på danske skatteyderes regning i stedet for at komme ud og bestille noget
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…