Hvordan kan man forhandle fred med et land, man ikke engang vil have med på landkortet?

Facebook

Hvad der i Danmark anses som helt uhørt og kriminel hadefuld tale – “hate speech” er en del af dagligdagen i Mellemøsten – ikke mindst hos det officielle Palæstinensiske Selvstyre (PA), der har magten i de to selvstyre områder Gaza og Vestbredden.

 

Utallige meddelelser vælter ud fra de officielle palæstinensiske medier, med udtalelser der er i direkte modstrid med et mål om fred.

 

I løbet af de seneste måneder har israelere og palæstinensere arbejdet for en fredsaftale, men hvordan kan der nogensinde blive fred mellem de to folk, når hadet er så tydeligt? Officielt palæstinensisk TV viser stadigvæk børn der synger sødt om hvordan jøder er “sønner af aber og svin”. Og ved hver given lejlighed bliver terrorister, der er blevet dømt for mord på israelske civile, glorificerede.

 

Glorificering af terrorister

Der er udgivet en dokumentation, der rummer næsten ét hundrede dokumenterede sager fra marts 2011 til december 2012 (Palestinian Media Watch), med glorificering af terrorister i udtalelser fra det palæstinensiske selvstyres egne embedsfolk. De, der ofte forherliges, er individer, der er blevet dømt for terror efter PLO ved starten af Osloprocessen i september 1993 officielt gav afkald på terror. Det omfatter også de terrorister, som for nylig er blevet løsladt fra – eller stadig sidder i – israelske fængsler.

 

I en særligt slående sag i 2012, lagde selvstyret på Vestbredden, Fatah, på sin Facebookside et billede op af Dalal Mughrabi. Dalal Mughrabi er en kvindelig terrorist, som deltog i det mest voldsomme terrorangreb i Israels historie – 37 civile dræbt i Coastal Road Massakren i 1978.

 

Billedet var lagt op med meddelelsen: “På denne dag i 1959 blev martyren (Shahida) Dalal Mughrabi født – hun var heltinden bag ‘Martyr Kamal Adwan’-missionen, brud til Jaffa og den milde, opløftende styrke, Fatah.”

 

Jøder som aber og svin

Et andet tema, der præger den officielle palæstinensisk “hate speech”, er fremstillingen af israelere og jøder som dyr. Udover børn der synger på tv, kan man nævne eksempler, som da PA TV den 9. januar 2012 udsendte en tale af en palæstinensisk imam, der var i selskab med den palæstinensiske minister for religiøse anliggender.

 

Her omtalte han åbent jøder som ‘aber og svin’ og gentog flere gange den traditionelle muslimske tekst, der siger, at det er en pligt for enhver muslim at dræbe jøder, der gemmer sig bag træer og sten, eftersom “dommedag ikke kommer før jøderne bekæmpes”.

 

Israel er slet ikke med på landkortet

Fatahs egne hjemmesider på arabisk profilerer fortsat de oprindelige PLO- og Fatah-manifester og andre dokumenter, som alle strengt afviser, at man kan anerkende eller slutte fred med Israel, samt gør krav på hele det “historiske Palæstina”.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

De bøger, der bliver undervist efter i selvstyreområderne, har også kort, hvor Israel ikke er med. Israel som stat eksisterer ikke for Hamas og Fatah i Gaza og på Vestbredden.

 

En del af palæstinensernes betingelser for at deltage i fredsprocessen var, at Israel atter en gang gik med til at løslade over hundrede palæstinensiske fanger fra dets fængsler. Disse fanger vendte hjem som helte.

 

Det Palætinensiske Selvstyre, PA gør alt hvad det kan for at promovere disse folk som forbilleder og rollemodeller for den næste generation. Promovering af denne slags bør i realiteten opfattes som “børnemishandling”.

Det bør kræves, at palæstinensisk “hate speech” får en ende nu, mens fredsforhandlingerne er i gang. Det ville skabe en atmosfære af goodwill og forbedre chancerne for succesfulde forhandlinger. Tidligere fredsforhandlinger har dog vist, at det kan være katastrofalt at vente med at forhandle frem indtil en konflikt er slut. Men det er helt nødvendigt at gå i gang med at opfordre til det.
Hvis PA stopper eller i det mindste reducerede sine hadefulde angreb ville det begrænse tilskyndelsen til at blive terrorister. Men det ville også vise, at PA er villig til, og er i stand til at træffe de upopulære valg, der er nødvendige for at opretholde en fredsaftale med Israel. Vigtigst af alt i det lange løb er, at det måske gradvist vil betyde, at flere palæstinensere vil blive vant til at acceptere en varig fred med Israel og dermed gøre en kompromisaftale mindre risikabel og mere vedvarende.

En kampagne mod “hate speech” bør være seriøs, vedvarende og omfattende hvis den skal have nogen som helst succes. “Hate speech” fra regeringsmedlemmer, eller offentlige institutioner af nogen som helst art, skal standses.

Hvis denne form for tilskyndelse bliver ved, hvordan kan Israel så tage risici for fred – og hvordan vil en fredsaftale kunne vare ved?

 

(Yvette Espersen er redaktør for www.israel-info.dk og www.support-israel.dk)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…