Her afsløres det, hvem der virkelig stræber kanelsneglen efter livet

twitter

”EU truer kanelsneglen”, sådan lød overskriften i medierne i starten af den forgangne uge. Ville EU nu blande sig i dansk bagværk? Artiklen i Ekstrabladet skrev nærmest sig selv. Det store EU-monster stod klar til at æde den sidste kanelsnegl.

 

I virkeligheden burde Ekstrabladet og andre medier have skrevet ”dansk embedsmand vil folkekær spise til livs”.

 

For sandheden er, at svenskerne ikke har nogen problemer i forhold til EU-lovgivningen, det er danske embedsmænd, som vælger at gøre det på den mest besværlige måde.

 

Fælles regler for fødevarer

Det giver god mening at vi har fælles fødevareregler i EU, og at der samtidig er rum til fortolkning. Det gør at vi undgår tekniske handelshindringer, samtidig med at man kan tage særlige nationale hensyn.

 

Desværre kan EU-lovgivningen også bruges, som løftestang til overformynderi og det er desværre ofte, hvad der sker for danske embedsmænd overimplementerer EU-lovgivningen i stor stil. Danske myndigheders overdrevne bekymring for indtaget af kanel er et godt eksempel på et sådan overformynderi.

 

Venstre har tidligere foreslået et såkaldt nabo-tjek. Det vil sige, at hver gang der indføres ny lovgivning, så skal det være obligatorisk at undersøge, om det stiller danske virksomheder dårligere end konkurrenterne i vores nabolande.

 

Sagen om kanelsneglen afslører de danske embedsmænd

Tilfældet kanelsnegle illustrerer på næsten grinagtig vis, at Danmark bliver dårligere stillet end vores nabolande i EU.

 

De svenske fødevaremyndigheder vurderer ikke, at kanelsnegle eller ”kanelbullar” som det hedder hinsidan, er farlige. Og svenskerne spiser betydeligt mere af det kanelholdige bagværk end danskerne. Alligevel er de ansvarlige svenske myndigheder ikke bange for, at svensken bliver udsat for en alvorlig sundhedsrisiko.

 

Der er med andre ord god grund til at skele til den svenske implementering af EU-lovgivningen i stedet for en hysterisk fortolkning og efterfølgende rigid kontrol af de danske bagerier.

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Sagen om ”udryddelsen af kaneldræbersneglen” er ikke et spørgsmål om EU. Det er et spørgsmål om, at danske myndigheder alt for ofte lægger den sunde fornuft på hylden og overimplementerer EU-lovgivning. Det er et problem, som risikerer at underminere tiltroen til det europæiske samarbejde.

 

Det rammer virksomhederne

Endnu værre, så betyder den omfattende overimplementering, at danske virksomheder pålægges unødvendige hindringer. Det er ikke kun landets bagermestrer, som møder overimplementeringen.

 

Det sker i endnu højere grad inden for landbruget, hvor den tyske fortolkning af EU-reglerne er markant anderledes end de danske myndigheders. Det gælder helt konkret i forhold til EU’s vandrammedirektiv, hvor tyske landmænd har væsentligt bedre vilkår end kollegaerne på den anden side af grænsen.

 

Det er navnlig inden for fødevareområdet, at der foregår overimplementering. Derfor burde fødevareminister Karen Hækkerup tage sagen om kanelsneglen, som et kraftigt signal om, at der er noget galt med den danske fortolkning og implementering af EU-lovgivningen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…