Frygten får Thorning til at stoppe sine pressemøder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt stopper sine ugentlige pressemøder. Fremover holder hun kun et pressemøde hver måned.

 

Derudover henviser hun til, at hun to gange om måneden kommer til at deltage i Folketingets ”Spørgetime med statsministeren”, hvor hun skal debattere med partilederne. Efter disse debatter vil hun stå til rådighed for journalisterne, hedder det.

 

Thorning har hele tiden haft åbenlyse problemer med at håndtere de ugentlige pressemøder.

 

Bag beslutningen ligger frygten for, at disse regelmæssige pressemøder vil holde hende fast i en taberrolle.

 

Fogh og Løkke

Engang havde statsministrene blot en ugentlig uformel briefing af journalisterne uden tv. Det var Anders Fogh Rasmussen, der gjorde dem til pressemøder i fuldt projektørlys.

 

Fogh udnyttede dygtigt de muligheder, som disse møder giver en statsminister for at sætte sin dagsorden i medierne.

 

Men hvis en statsminister er i vanskeligheder, kan den ugentlige konfrontation med medierne blive en ubehagelig oplevelse.

 

Fogh selv nåede at mærke ubehaget ved at komme under pres fra journalisternes pågående spørgsmål. Efterfølgeren Lars Løkke prøvede det også.

 

Stift og spindoktoragtigt

Men ingen statsminister har været så gennemgående trængt på pressemøderne som Thorning. For ingen statsminister har haft så permanente vanskeligheder i embedet som hende.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Den slags har det med at bide sig selv i halen: Jo mere Thorning har følt sig presset af journalisterne, jo mere har hun holdt sig til svar, der var indøvet på forhånd.

 

Det har gjort hendes kommunikation stiv og spindoktoragtig, hvilket kun har forstærket problemerne. Ind imellem har det skabt ufrivillig komik, som da hun på et pressemøde mekanisk gentog den berømte sætning: ”Der kommer en god løsning i morgen.”

 

Man oplever den samme stivhed i kommunikationen, når ministre interviewes i tv. Der har næppe nogen sinde været en regering, hvor ministrene så konsekvent undlader at svare på de spørgsmål, de bliver stillet. I stedet holder de sig til vendinger, som er forberedt hjemmefra.

 

Det er sikkert et forsøg på at tage styringen af interviewet. Men det opleves snarere som mangel på overskud og frygt for at konfrontere spørgsmålene direkte.

 

Politiske årsager

De åbenlyse problemer, som Thorning har haft med kommunikationen på pressemøderne, skyldes ikke en eller anden særlig personlig brist hos hende. Hun er umiddelbart velformuleret.

 

Men når pressemøderne ofte har udviklet sig til et mareridt for hende, har det først og fremmest politiske årsager.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Hun har aldrig fået fat i den lange politiske ende. Det mærker journalisterne med det samme, og så er de over hende med spørgsmål.

 

De kolossale løftebrud, som Thorning lagde ud med som statsminister, satte dønninger i gang, som bliver ved med at ramme hende, når hun møder journalisterne.

 

Først var der mediernes jagt på at afsløre løftebruddene og de interne stridigheder i regeringen.

 

Så kom vælgernes stærke reaktion på løftebruddene, hvilket selvfølgelig fik journalisterne til at bore i Thornings elendige meningsmålinger.

 

Endelig skabte løftebruddene og meningsmålingerne en masse ballade i det røde bagland, som også blev et hit på de ugentlige pressemøder.

 

Negativ spiral

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

Thorning har arbejdet på at forbedre sit forhold til baglandet. Specielt ændringerne i dagpengene har da også skabt mere ro på bagsmækken.

 

Men hendes forhold til vælgerne er fortsat elendigt. Dermed er roen i baglandet også stadig skrøbelig. Går det galt for hende ved kommunevalget, kan hele balladen blusse op igen.

 

Når statsministeren har journalisterne helt inde på livet på det ugentlige pressemøde, kan det forstørre hendes problemer, fordi hendes vanskeligheder hele tiden bliver det dominerende tema.

 

Thorning er bange for en negativ spiral: Problemer med vælgerne skaber problemer med journalisterne, hvilket skaber endnu større problemer med vælgerne – og så videre.

 

Derfor lukker hun ned for de ugentlige pressemøder.

 

Noget andet at debattere med Løkke

Det er noget andet at debattere med Lars Løkke i Folketingssalen. Løkke kan selvfølgelig godt gå hårdt til hende rent politisk. Men han står jo ikke og borer i, hvorfor hun klarer sig så dårligt i meningsmålingerne, og hvad hun siger til en eller anden S-borgmester, der har kritiseret hende.

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

 

Og efter folketingsdebatten kan hun så gå ud til journalisterne og fortælle dem, hvorfor hun mener at have vundet debatten med Løkke.

 

You can run, but you cannot hide

Fjernelsen af de ugentlige pressemøder vil sikkert være en lettelse for Thorning. Men hun skal ikke tro, at det vil ændre afgørende på hendes politiske situation.

 

Selv uden de ugentlige pressemøder vil det danske system give journalisterne en ret åben adgang til statsministeren. De vil i vidt omfang finde andre veje til at konfrontere hende med deres spørgsmål.

 

Så længe Thorning begår alvorlige fejl, og så længe vælgerne vender hende ryggen, vil hun være en trængt statsminister, og det vil kunne mærkes i medierne.

 

En kendt vending lyder: ”You can run, but you cannot hide.” (Du kan løbe, men ikke skjule dig). Den opsummerer meget godt Thornings aktuelle situation.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…