Front National stormer frem i Frankrig

Marine Le Pens - Foto: RFI

Mens danskerne skal til kommunalvalg i november, er det franskmændenes tur i marts næste år. Dette valg begynder så småt at tiltrække sig opmærksomhed. Dels fordi det er den første politiske styrkeprøve efter præsidentvalget, Og dels fordi valget tegner til at blive en markant sejr for Front National ledet af Marine Le Pen.

 

Partiet fik kun meget få stemmer ved kommunalvalget i 2008. Men i en aktuel meningsmåling står det til at få 16 procent i landet som helhed. Det er en fremgang på 4 procentpoints i forhold til en tilsvarende måling fra marts 2013. Holder denne tendens, får Marine Le Pens parti sit kommunale gennembrud.

 

Målingen er et led i en række undersøgelser af udviklingen frem mod kommunalvalget. Den er foretaget af instituttet CSA, i samarbejde med BFM TV, BBC og Orange.

 

Stemmefordeling

Målingen viser i øvrigt følgende fordeling af vælgernes stemmer, hvis valget fandt sted i morgen:

 

40 procent ville stemme på et af partierne til venstre, herunder 26 procent på det regerende Socialistparti. 35 procent ville stemme på det store borgerlige parti, UMP, og nogle andre borgerlige. Og 16 procent ville altså stemme på Front National.

 

I Frankrig stemmer man i to runder. Det betyder, at der er et gigantisk politisk spil om, hvilken borgmesterkandidat man vil anbefale sine vælgere at stemme på, hvis ens egen kandidat er røget ud i første runde. Ifølge den aktuelle måling ønsker 30 procent en borgmester fra partierne til venstre, mens 32 procent ønsker en borgerlig. Men hele 29 procent siger, at de endnu ikke har taget stilling.

 

Man har også spurgt vælgerne, hvilke spørgsmål der er vigtige for dem. Næsten hver anden (44 procent) siger de lokale skatter. Dernæst kommer kampen mod kriminalitet (35 procent), og så følger trafikspørgsmål (28 procent) og boliger (23 pocent).

 

Landspolitikken

En del af vælgerne lægger vægt på den nationale politik, når de skal afgive deres stemme ved kommunalvalgene. 26 procent siger, at deres stemme skal bruges til at opponere mod den socialistiske præsident Francois Hollande og hans regering. Det er en stigning siden den seneste undersøgelse fra marts i år på 7 procentpoints. Dette gælder næsten hver anden af de vælgere, der stemte borgerligt ved sidste præsidentvalg.

 

Omvendt er der 11 procent, der siger, at deres stemme skal bruges til at støtteregeringen.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

48 procent siger, at de udelukkende vil stemme ud fra lokale forhold.

 

Men alt i alt er stemningen omkring kommunalvalget blevet mere landspolitisk. Det er formentlig medvirkende til, at Front National ser ud til at storme frem ved kommunalvalget. For på landsplan har Marine Le Pen kraftig medvind. Mere end en tredjedel af de franske vælgere erklærer nu, at de ser positivt på hende.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…