Valgdeltagelsen blandt indvandrere er i frit fald

Foto: Privat

Til november går vi til stemmeurnerne, når der er kommunalvalg i Danmark. En festdag for demokratiet, hvor alle, uanset baggrund eller etnicitet, burde tage aktiv del i den demokratiske proces. Her hylder vi det privilegium, vi har i Danmark: vores stemmeret.

 

Ved sidste kommunalvalg i 2009 var det nærmere en sørgmodig dag end en festdag. Faktisk var stemmeprocenten i 2009 historisk lav. Hver tredje mødte ikke engang op for at sætte sit kryds på stemmeseddelen.

 

Indvandreres valgdeltagelse i frit fald

For mig var det dog endnu mere opsigtsvækkende, at stemmeprocenten for nydanskere og deres efterkommere var chokerende lav. Kun 37 procent af indvandrerne og 36 procent af efterkommerne benyttede deres stemmeret i 2009. Det er tal, vi bestemt ikke kan være tilfredse med.

 

Problemet er massivt i landets store ghettoområder og beviser, at ghettoerne i den grad er isoleret fra resten af samfundet. Den lave stemmeprocent udstiller, at mange med indvandrerbaggrund ikke føler andel i samfundet.

 

Men ikke nok med det – valgdeltagelsen blandt nydanskere er i frit fald. Det skal vi gøre noget ved. Vi skal have vendt den kedelige tendens, så vi ikke går fra slemt til værre. Det er ikke godt for Danmark, at en så stor gruppe står uden for det demokratiske fællesskab.

 

På stemmejagt 

Det er borgerens pligt at stemme, men jeg mener samtidig også, at vi som politikere har en pligt. En pligt til at inkludere folk og møde dem der, hvor de er. Jeg er nysgerrig på, hvor problemet ligger, og hvorfor stemmeprocenten er så lav.

 

Derfor har jeg i løbet af efteråret planlagt en række besøg i de mest udsatte områder over hele landet. Ved arrangementerne vil jeg især fokusere på kvinderne, for de er nemlig vejen frem, hvis vi ønsker at højne den nydanske stemmeprocent. Kort sagt: hvis mor stemmer, så stemmer hendes mand og børn også.

 

Projektet hedder ”Nydanske Stemmer” og sammen med Özlem Cekic (SF) besøgte jeg allerede mandag d. 23. september Askerød i Hundige. Debatten var livlig og beviste for mig, at der er potentiale for forbedring.

 

Vi skal ikke stille os tilfreds med, at en stor gruppe indvandrere og nydanskere står uden for samfundet. Det er utilfredsstillende og direkte skadeligt for integrationen, hvis folk ikke føler sig som en del af det samfund, de lever og bor i. Flere skal med, og valgdeltagelsen er et godt sted at starte.

 

Læs også
Mange unge indvandrere i København sætter religiøse love over demokratiet – men det søger man at skjule

Fatma Øktem er ligestillingsordfører for Venstre

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…