Til egoismen os skiller

I denne uge har Danmarks Statistik offentliggjort, at over 42 % af alle ægteskaber ender i en skilsmisse. De første 12 måneder er risikoen for skilsmissen lav, men den stiger herefter kraftigt.

 

Kort sagt: Når hvedebrødsdagene er ovre og realiteternes verden melder sig, giver vi op og vælger at lade os skille. Nogle for at finde en ny og ”bedre” model, andre for at leve et singleliv.

 

Tidligere på året viste lignende tal, at antallet af personer i Danmark, der vælger at leve som singler, er meget stort i forhold til udlandet.

 

Ingen kender den nøjagtige årsag til, at danskerne i meget høj grad er ude af stand til at leve i et parforhold, men psykologisk set er der flere muligheder.

 

Meget store krav

Ethvert parforhold kræver fleksibilitet og en vis evne til at indgå kompromisser. Et parforhold adskiller sig således ikke væsentlig fra indgåelse af et politisk forlig eller en god forretningsaftale.

 

Står man stejlt på sine egne synspunkter og lytter man ikke til modparten, må man gå tomhændet hjem. Så man kan stille det spørgsmål, om vi danskere simpelthen er for ufleksible og for lidt kompromissøgende?

 

Blandt skolelærere, læger, sagsbehandlere og andre, der servicerer danskerne, hører man ofte, at befolkningen i stigende grad stiller meget store krav. Nogle gange helt urimelige krav.

 

Hvis vi også i parforholdet kræver, at partneren er helt perfekt og uden fejl, bliver det helt umuligt at finde en at dele livet med. Alle mennesker har mørke sider, som vi må leve med alene af den grund, at vi også selv er uperfekte på visse punkter.

 

Søgen efter den utopiske, perfekte partner kan altså også være en mulig forklaring på den høje skilsmisserate.

 

Selvoptagede

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

Endelig kan man diskutere, om danskerne i stigende er egoistiske og selvoptagede (narcissistiske). Det narcissistiske menneske kræver særbehandling, finder sig selv unik og andre overlegen, og trives bedst med personer, der selv er succesfulde og som ubegrænset beundrer narcissisten.

 

Er man af sine forældre opdraget som en prins eller prinsesse uden grænser og med et indtryk af at være noget helt unikt, kan det at indgå i et parforhold vise sig at være en umulighed. Man føler sig let krænket og gået for nær og vil af den grund ikke acceptere, at partnere har en anden holdning til ting som fx børn, sex eller økonomi.

 

Vi er nødt til at se os i spejlet

Spørgsmålet er derfor, om det rekordstore antal skilsmisser kan ændres uden at danskerne ser sig selv i spejlet og alvorligt overvejer at ændre adfærd.

 

Ydmyghed, refleksion og fleksibilitet skal måske være de nye buzz words.

 

Henrik Day Poulsen – Psykiater, ph.d.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…