Erdogan uhyrlige påstand: Israel står bag kuppet i Egypten

I betragtning af hvor stor en rolle Tyrkiet og spørgsmålet om Tyrkiets optagelse i EU spiller i den danske debat er dækningen af tyrkisk politik ret sporadisk i Danmark.

 

Forleden holdt Premierminister Erdogan en af sine mange taler i provinsen for at holde sine tilhængere varme.

 

Hvem står bag. Det gør Israel. Vi har et dokument, der beviser det. Og citerer en samtale mellem en fransk intellektuel og den israelske justitsminister holdt før valget i 2011.

 

En embedsmand  fortalte senere til tyrkiske aviser, at beviset er en video, der kan findes på youtube. Videoen indeholder  et møde mellem den franske filosof ( og jøde ) Bernard-Henry Levy og den daværende israelske Justits minister Tzipi Livni. Levy siger her, at han vil opfordre det egyptiske militær til med alle midler at forhindre, at det muslimske broderskab kommer til magten .

 

Nu skal man måske ikke lægge så meget i det. Israel og jøder er det onde skræmmebillede som muslimer overalt i den arabiske hiver frem i enhver nyttig anledning, når små børn ikke vil sove , eller hvis der er hajer nær turistområder. Og Erdogan, på rods af sin status som premierminister er heller ikke bleg for at hive Israel op af hatten, hvis det er nødvendig.

 

En hurtig søgning på Google viser at ingen danske aviser har fundet det værdigt at dække historien endnu. – Det kommer måske. Det har dog ikke forhindret det amerikanske udenrigsministerium i at tage skarp afstand fra Erdogans udtalelser.

 

Men måske burde Erdogan og  hans parti’s sprogbrug bekymre mere. I perioden lige før og ikke mindst efter de omfattende protester i Istanbul mod omlægningen af Gezi parken  er der strømmet ud med besynderlige konspirationsteorier.

 

Under urolighederne i Istanbul gentog Erdogan flere gange at de egentlige bagmænd var ‘Rente lobbyen’ ( jøder ?) der var de egentlige bagmænd. Deres formål med uroen var at destabilisere den tyrkiske økonomi, for at kunne tjene mere på at låne penge til Tyrkiet.Erdogan lovede at afsløre  fjenderne fra udlandet og de indenlandske forrædere, og skrive historien om på ny. Erdogan var også rasende over, at mange af ofrene for tåregas og vold, da politiet angreb demonstranterne i Gezi, søgte ly, og fik hjælp på hotel Divan, der er ejet af det familieejede tyrkiske konglomerat Koc gruppen. Det siger sig selv af  gruppen er blevet en af hovedfjenderne for den tyrkiske regering. Koc Gruppen er senere blevet udsat for en razzia og er mistænkt for bl.a. skattesvindel.

 

Det hele blev bedre af at han i juli udnævnte Yigit Bulut til sin nye chefrådgiver. Bulet var før udnævnelsen avis kommentator på en stærk pro AKP avis, og er mest berømt for sine påstande om at udenlandske magter forsøgte at påvirke og dræbe Erdogan igennem telekinese (den proces, hvorigennem man kan påvirke ting eller mennesker over afstande med tankens kraft).

Bulut påstande spiller fint op til den uvidenhed og overtro, der trods alle fremskridt præger store dele af den tyrkiske befolkning.

 

Lidt mere jordnært har Bulut hævdet at de protesterende var betalt af det tyske luftfartsselskab Lufthansa og måske den tyske regering. Formålet er at forhindre bygningen af en ny kæmpe Erdogan Lufthavn, der er planlagt bygget  uden for Istanbul. Baggrunden er at tyskerne frygter at den nye lufthavn vil reducere lufthavnen i Frankfurt til en provins lufthavn.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Når Erdogan og andre højtstående AKP medlemmers retorik kun dækkes sporadisk i Europa og Danmark kan det skyldes at man ønsker at ødelægge den i forvejen ikke så gode stemning mellem Tyrkiet og Europa. Det betyder selvfølgelig også en rolle at udenrigsministerierne ved at Erdogans og AKP retorik indadtil i Tyrkiet er langt hårdere og mere paranoid end det er spiselig for den europæiske offentlighed. Tyrkiet er en vigtig samarbejdspartner i NATO og EU forhandlingerne foregår stadig, omend i slow motion.

 

Men for os andre kan den blanding af  paranoia og (let tilsløret) storhedsvanvid, der præger tyrkisk indenrigspolitik være bekymrende. De sidste 80 års kemalistisk politik er ved at blive erstattet af følelsen af et uforskyldt mindreværd, hvor vesten opfattes som en fjende, der vil holde Tyrkiet og Islam nede.

 

Kilder : Huriyett (engelsk version) , Financial Times ( Beyond Brics blog), Claire Berlinsky, diverse blogs.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…