Ekspert advarer: Unge rammes ofte af tricktyveri

colourbox
©FREDERIQUE AVRIL/MAXPPP LIMOGES LE 12/11/2003 AMBIANCE DISCOTHEQUE

 

Mange forbinder tricktyveri med udklædte hjemmehjælpere, der franarrer ældre borgere smykker og kontanter, men unge danskere er i høj grad også ramt. 8.000 gange årligt eller 22 gange om dagen udsættes en person på 20-24 år for et lomme- eller tasketyveri ifølge Danmarks Statistik.

 

Der er tale om den mest udsatte aldersgruppe herhjemme, og stigningen udgør cirka 150 % siden 2009.

 

”Det er lidt af en myte, at de unge er hurtige til at opfange hvad der sker og ikke hopper på tricks. Meget ofte lader de en fremmed komme helt tæt på for derefter at stå på gaden uden smartphone eller Burberry-håndtaske kort tid efter,” udtaler Sunny Cagara, foredragsholder og rådgiver inden for tricktyveri.

 

Han understreger, at politiet ikke fører særskilt statistik over, om tyveriet er opstået som følge af tricks eller snyd, men at udviklingen taler sit skræmmende sprog:

 

”Studerende sidder ofte på caféer med smartphonen fremme på bordet eller opfører sig for afslappet, når de er fulde. Det giver gang på gang tyvene alt for let spil,” fortsætter Sunny Cagara.

 

Hurtige dansetyve

Som eksempel nævner han de såkaldte dansetyve i centrum af København, som også huserede på Roskilde Festival i år. En form for tricktyveri udført af udlændinge, der opfører en lille dans for at komme tæt på og distrahere offeret, så den dyre taske, pungen eller smartphonen pludselig er væk.

 

Ifølge forsikringsselskabets Topdanmark er netop tyveri af unges smartphones blevet mangedoblet hen over de seneste fire år, og desværre har cirka en femtedel af alle unge under 34 ikke en indboforsikring, som dækker tabet af den dyre ejendel.

 

Gode råd til de unge

”Studerende og andre unge bliver simpelthen nødt til at tage de forholdsregler, som den ældre generation efterhånden er begyndt at tage til sig,” udtaler eksperten, der har følgende gode råd til målgruppen:

 

– Hav altid en fast lomme til pungen og én til smartphonen – lyn dem begge til.

 

– Vær kritisk. Skab en sikkerhedsafstand til fremmede mennesker.

 

– Ingen flashing! Lad være med at lade telefon eller tablet-pc ligge frem på cafébordet, når du læser lektier. Skjul mobilen i en lomme, når du anvender høretelefoner til musiklytning eller tale.

 

Læs også
80-årig mand ventede bare på bussen – så udnyttede to udlændinge groft hans hjælpsomhed

– Anvend evt. en bevægelsessensor – såkaldt Hipkey – til at advare med bip, når andre løber med din gadget.

 

Sunny Cagara arbejder som magisk entertainer ved siden af jobbet som rådgiver og foredragsholder inden for tricktyveri. Han har bl.a. FN på sin kundeliste og holder oplæg på plejehjem og undervisningsinstitutioner om at undgå tyveri.

 

www.supramedia.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…