De rigtige snobber findes på venstrefløjen

Vi kender alle sammen Fritz og Poul i de pastelfarvede skjorter, som sidder med et glas dyr vin i glasset og klager sig over, at de fattige er så kedelige. Satire-folkene bag Rytteriet har gjort det godt, og jeg synes også, det bliver ved med at være sjovt.

 

De sande snobber

Men når man bevæger sig over i den virkelige verden, så opdager man, at de egentlige snobber ikke bor i Rungsted og kører BMW.

 

Næ, dér, hvor der bliver rynket allermest på næsen over mennesker, der gør rent eller går med aviser, det er der, hvor det gængse transportmiddel er en Christiania-cykel, og hvor slips er bandlyst – nemlig på den rødeste del af venstrefløjen.

 

Vi så et eksempel på det i sidste uge.

 

Dagpengereformen har virket

Den venstreorienterede tænketank Kraka kom med en analyse, som viste, at forkortelsen af dagpengeperioden har virket efter hensigten: Mange flere dagpengemodtagere end ellers har fået et job, fordi de fleste søger arbejde meget mere intensivt, når de ved, at dagpengene er ved at løbe ud.

 

Eksperterne bag analysen mener også, at regeringen burde have haft is i maven, da kritikken regnede ned over den, i stedet for at mildne reformen med den særlige uddannelsesordning og den nye midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Havde reformen været renere, havde den nemlig virket endnu bedre.

 

En god nyhed, mente jeg

Da jeg læste om Krakas analyse, blev jeg selvfølgelig glad. Det er utvetydigt en god nyhed – rigtig mange mennesker har fået et job – og derfor havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogen kunne opfatte det negativt.

 

En dårlig nyhed mente Enhedslisten

Men det kunne Enhedslisten! Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl reagerede på nyheden med bekymring og korslagte arme:

 

Læs også
Mette Frederiksen taler om stram udlændingepolitik – men Morten Østergaard og Pernille Skipper vil have mere islam

»Det er altid godt, at folk kommer i arbejde – hvis det er et godt arbejde. Men vi ved jo ikke, hvad det er for en type job, folk tager, og det er ikke mærkeligt, at man gør noget vildt, når man står til at miste sit eksistensgrundlag,« sagde han.

 

Citatet kan simpelthen ikke misforstås. Hos Enhedslisten er der åbenbart noget, der hedder gode job, og noget, der hedder dårlige job.

 

De fine og de mindre fine jobs

Christian Juhl siger det ikke direkte, man jeg kan forestille mig, at han med gode job mener job, der kræver en fin uddannelse og involverer en masse papir, mens han med dårlige job mener manuelt, ufaglært arbejde – for eksempel rengøringsjob. Og det er åbenbart ikke fint nok for Enhedslisten at gøre rent.

 

Jeg kan også forstå på Christian Juhl, at hvis man har en uddannelse, men har svært ved at få arbejde inden for ens eget område, gør man ”noget vildt”, hvis man tager et ufaglært job.

 

Tænk, jeg synes ikke, det er spor vildt – jeg synes derimod, det er klogt og fornuftigt. Kan man klare sig selv, skal man klare sig selv.

 

Respektable job som de fleste andre

Læs også
Det politisk korrekte DR styrtbløder seere og lyttere

Og jeg synes heller ikke, at der er det mindste galt med at gøre rent, hente skrald eller gå med aviser. Faktisk synes jeg, at det i enhver henseende er ærefuldt og prisværdigt, at man løser sine egne problemer og tjener sine egne penge – nærmest uanset hvordan.

 

Snobberi findes i mange former, men uanset om det er Rungsted- eller Nørrebro-varianten, så er det meget lidt liberalt. I en liberal optik er der nemlig hverken nogen mennesker eller nogen job, der er finere end andre.

 

Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører, Liberal Alliance

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…