De franske socialdemokraters situation ligner de danskes

Opbakningen til den franske præsident Francois Hollande styrtdykker. Franskmændene er meget utilfredse med ham. Hans situation er meget lig den, som den dansk statsminister Helle Thorning befinder sig i.

 

Mange er utilfredse

Præsident Hollande nærmer sig titlen som den 5. republiks mest upopulære præsident. Ifølge en meningsundersøgelse af tilfredsheden med landets leder, som analyseinstituttet Ifop har lavet for ”Journal du Dimanche” så er 76% ultilfredse med lederen af Den franske Republik.

 

Efter en vis stigning igennem tre måneder så er det et brutalt fald på 5 procentpoint.

 

Færre en én ud af fire er nu tilfredse med François Hollande som præsident. Det er det hidtil værste resultat siden april 2013, hvor 68% var utilfredse i protest imod den nye ægteskabslov om ægteskab og adoption af homoseksuelle.

 

Dermed nærmer Hollande sig faretruende posten, som den mest upopulære præsident i den 5. republik. Denne rekord haves ellers af den ligeledes socialistiske præsident François Mitterrand, som i december 1991 kun opnåede 22 % tilfredse franske vælgere.

 

Årsag: De høje skatter og holdningen til Syrien

Ifølge den assisterende generaldirektør for Ifop, så er der to vigtigste faktorer som forklarer dette fald: De forhøjede skatter og præsidentens styring af den syriske krise.

 

Premierminister Jean-Marc Ayrault, forbliver stabilt på 30% tilfredse.

 

Undersøgelsen blev gennemført telefonisk fra 13 til 21 september med en prøve af 1.091 personer, som er repræsentative for den franske befolkning i alderen 18 og ældre.

 

Manuel Valls udtalelser om romaerne

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Det medlem af den socialistiske regeringen, der efterhånden ligger fast som den mest populære er indenrigsminister Manuel Valls.

 

Han har netop gjort sig bemærket med en kritisk holdning til de mange romaer i landet. Han siger, at det kun er et fåtal af romaerne, som ønsker at integrere sig i Frankrig.

 

Front Nationale stormer frem

Mens danskerne skal til kommunalvalg i november, er det franskmændenes tur i marts næste år. Dette valg begynder så småt at tiltrække sig opmærksomhed. Dels fordi det er den første politiske styrkeprøve efter præsidentvalget, Og dels fordi valget tegner til at blive en markant sejr for Front National ledet af Marine Le Pen.

 

Partiet fik kun meget få stemmer ved kommunalvalget i 2008. Men i en aktuel meningsmåling står det til at få 16 procent i landet som helhed. Det er en fremgang på 4 procentpoints i forhold til en tilsvarende måling fra marts 2013. Holder denne tendens, får Marine Le Pens parti sit kommunale gennembrud.

 

Målingen er et led i en række undersøgelser af udviklingen frem mod kommunalvalget. Den er foretaget af instituttet CSA, i samarbejde med BFM TV, BBC og Orange.

 

Stemmefordeling

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Målingen viser i øvrigt følgende fordeling af vælgernes stemmer, hvis valget fandt sted i morgen:

 

40 procent ville stemme på et af partierne til venstre, herunder 26 procent på det regerende Socialistparti. 35 procent ville stemme på det store borgerlige parti, UMP, og nogle andre borgerlige. Og 16 procent ville altså stemme på Front National.

 

I Frankrig stemmer man i to runder. Det betyder, at der er et gigantisk politisk spil om, hvilken borgmesterkandidat man vil anbefale sine vælgere at stemme på, hvis ens egen kandidat er røget ud i første runde. Ifølge den aktuelle måling ønsker 30 procent en borgmester fra partierne til venstre, mens 32 procent ønsker en borgerlig. Men hele 29 procent siger, at de endnu ikke har taget stilling.

 

Man har også spurgt vælgerne, hvilke spørgsmål der er vigtige for dem. Næsten hver anden (44 procent) siger de lokale skatter. Dernæst kommer kampen mod kriminalitet (35 procent), og så følger trafikspørgsmål (28 procent) og boliger (23 pocent).

 

Landspolitikken

En del af vælgerne lægger vægt på den nationale politik, når de skal afgive deres stemme ved kommunalvalgene. 26 procent siger, at deres stemme skal bruges til at opponere mod den socialistiske præsident Francois Hollande og hans regering. Det er en stigning siden den seneste undersøgelse fra marts i år på 7 procentpoints. Dette gælder næsten hver anden af de vælgere, der stemte borgerligt ved sidste præsidentvalg.

 

Omvendt er der 11 procent, der siger, at deres stemme skal bruges til at støtteregeringen.

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

 

48 procent siger, at de udelukkende vil stemme ud fra lokale forhold.

 

Men alt i alt er stemningen omkring kommunalvalget blevet mere landspolitisk. Det er formentlig medvirkende til, at Front National ser ud til at storme frem ved kommunalvalget. For på landsplan har Marine Le Pen kraftig medvind. Mere end en tredjedel af de franske vælgere erklærer nu, at de ser positivt på hende.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…