De, der begår grove sprogfejl, læser ikke kritik af grove sprogfejl

Udskriv

For et par uger siden havde Jyllands-Posten en sprogklumme med overskriften ”hjemmelavet burgere”. Man kan, fastslog bidragets forfatter, se en tendens til et udtalesammenfald mellem -et og -ede.

 

Skribenten mente, at den form for sprogbrug kan beskrives som skandaløs eller irriterende, men måske også ligefrem som interessant, fordi den kan betragtes som endnu et trin på vej mod et dansk med færre bøjninger.

 

Det er den sidste mulighed, JP-lingvisten synes bedst om. Jeg vil foretrække prædikatet ”skandaløs”.

 

Aktion og auktion

Der har været en del bidrag i Den Korte Avis om grove sprogbrugsfejl. Læserne sender regelmæssigt flere eksempler af denne art. Således skriver Thomas Staal:

 

”Jeg vil bede om, at jeres mest kompetente sprogrevser skriver et lille indlæg om forskellen på aktion og auktion.  Et er sprogskred – ok, men sprogskred bør ikke tillades ved fremmedord – det fremtræder vi kun dummere af.  Jeg ka’ s’gu’tte længere holde denne sammenblanding af aktion og auktion ud hver uge i TV!”

 

Selvfølgelig er det en fejl, og det er en møgirriterende fejl, ligesom det er det med hjemmelavet burgere. Og selvfølgelig bør man ikke efterabe sjuskede sprogbrugere.

Læs også
Noget gik helt galt: Kommunen inviterede til ’klitoris-festival’, hvor man kunne nyde klitoris som et af de typiske produkter i det lokale køkken!

 

Men kan det virkelig betale sig at hænge sig i de tusindvis af tilfælde med udtalesjusk og mangel på evne eller lyst til at skrive bare nogenlunde korrekt?

 

Svaret kommer sidst i bidraget. Men først skal vi have et eksempel mere.

 

Der er ikke noget, der hedder sandeligt 

En anonym DKA-læser ønsker, at jeg skal kommentere brugen af sandeligt.

 

Kommentaren er helt entydig: Hvis man siger eller skriver sandeligt, er det en grammatisk fejl. Sandelig er et adverbium, der aldrig kan bøjes. Det bliver det dog, endda ret ofte.

 

Læs også
“Det er spildt mælk på bollelars” – sprogfejl eller kreativ nyskabelse?

En Google-søgning den 26.11.2013 gav ganske vist 512.000 hits for den ubøjede og korrekte form sandelig, men hele 61.100 hits med sandeligt, dvs. mere end 10 procent med en forkert sprogbrug.

 

Det er nu ikke et tegn på, at dansk er ved at få mere bøjning, men på, at der findes mange tilfælde af manglende beherskelse af dansk.

 

En del af eksemplerne er skrevet af muslimer, som sandsynligvis ikke har dansk som modersmål, for eksempel

 

  • Når man får at vide, at nogen er død, siger man straks: “Inna lilâhi wa ileyhi rajaoun” som betyder: “Sandeligt tilhører vi Allah, og sandeligt vender vi tilbage til Ham.”

Men det er ikke kun indvandrere, der ikke kan dansk. Der er endnu flere belæg skrevet af sådanne personer, som i en nydansk irriterende sprogbrug kaldes ”gammeldanskere”, for eksempel

 

  • Ja, melodigrandprix er så sandeligt et bærende element i den danske kultur.

De læser det jo ikke

Og så kan vi komme tilbage til det spørgsmål, jeg stillede til mig selv og læserne: Kan det virkelig betale sig at bruge tid og spalteplads på at hænge fejl ud, som enhver dansker, der har gået mindst syv år i skole, let burde kunne beskrive som en fejl?

Læs også
Prøv at læse dette forrygende stykke akademisk volapyk

 

Mit svar er: Nej, faktisk ikke!

 

De, der læser Den Korte Avis, vil i de fleste tilfælde blot kunne nikke og tænke: Irriterende fejl. Hvorfor taler eller skriver de ikke ordentligt?

 

Det hedder og kan kun hedde hjemmelavede burgere. Ordene aktion og auktion udtales ikke på samme, men på hver sin måde. Og bøjning som i sandeligt er en fejl, for adverbier kan ikke bøjes.

 

De, der begår sådanne fejl og derfor burde læse bidrag om helt entydige sprogfejl, gør det ikke (tror jeg da).

 

Jeg vil koncentrere mig om noget andet

Jeg vil derfor, når det drejer sig om at være sprogrevser, i kommende klummer i Den Korte Avis koncentrere mig om tilfælde, hvor sprogirritationer kan være på sin plads (for eksempel brug af modeordet udfordring), eller hvor der foreligger tvivlstilfælde (for eksempel er det vækkede opsigt en fejl eller ej? Eller er det korrekt at sige trække sagen i langhalm)?

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ