Socialdemokraterne opstiller kandidat med udemokratiske holdninger

Det hele begyndte en vinterdag  i 2007. Aarhus fik fint besøg – Ayaan Hirsi Ali var i byen, og borgmester Nicolai Wammen inviterede den kendte forfatter på en kop kaffe på borgmesterkontoret.

 

Angreb på Ayaan Hirsi Ali

Mødet mellem de to fik en ung, somalisk muslim op af stolen. Den unge Mohamed Suleban var vred over mødet mellem de to. Meget vred endda. I et læserbrev i JPÅrhus den 3. December skrev han at Hirsi Ali lever af at fornærme islam og at hun fremmer islamofobi i Vesten.

 

Om borgmesteren, skrev Mohamed Suleban bla Der er ikke tvivl om, at borgmesterens opbakning og møde med den omstridte forfatter vil være en skamplet på hans omdømme i muslimske kredse i Århus, i hvert fald hvis han ikke i det mindste snart kommer med en fornuftig forklaring.

 

Borgmesteren skulle forklare sig, skulle han. Men der kom ingen forklaring.

 

Opstillet og fjernet igen

Halvandet år senere stod Socialdemokratiet i Aarhus i en kattepine. Partiet havde netop været nødsaget til at skille sig af med en somalisk byrådskandidat, der var blevet taget i at arrangere genopdragelsesrejser til Somalia. Men partiet ønskede stadig at række ud efter de mange somaliske stemmer i Aarhus.

 

De somaliske foreninger i byen foreslog en ung og kvik kandidat, som måtte være den helt rigtige for socialdemokraterne. Kandidaten blev opstillet uden om den normale procedure med opstillingsmøder og kandidatsamtaler. Men det varede ikke længe.

 

For den nye kandidat hed Mohamed Suleban. Socialdemokratiet i Aarhus havde så travlt med at få den unge somalier ind på listen, at de glemte at google ham. Så travlt havde man ikke på byens avis, JPÅrhus. Fire timer efter at avisen havde modtaget pressemeddelelsen, blev han fjernet igen.

 

Fældet af sine gamle udtalelser. Fældet af sin modvilje mod demokrati og ytringsfrihed. Og ikke mindst fældet af en fri og kritisk presse.

 

Mohamd S. Ali ny på listen

Den unge Suleban flyttede til Odense for at uddanne sig, og opnåede hurtigt en central placering i det somaliske miljø her i landet. Blandt andet har han i en årrække været formand for Somalisk Ungdom.

 

Da Socialdemokratiet i foråret skulle opstille en ny flok kandidater til dette års kommunalvalg, indeholdt listen blandt andet en kandidat nummer 25 ved navn Mohamed S. Ali. Et mildest talt anonymt navn i den aarhusianske vestby. Men anonymiteten varede ikke længe.

 

En konservativ byrådskandidat fik nemlig nys om at kandidatens mellemnavn var Suleban. Socialdemokraterne havde opstillet den gamle demokratifjende, denne gang med et camufleret navn. Nummeret havde såmænd virket ganske godt, hvis ikke kandidaten havde fået et tip fra en somalisk kollega på sit arbejde.

 

Ingen skal sige at Mohamed Suleban ikke er ivrig. Det var socialdemokraterne også, for de tillod ham at camuflere sit navn for at undgå genkendelse.

 

Taget i valgfusk

I lørdags sprang bomben så for alvor: En somalisk byrådskandidat var blevet taget i valgfusk, og var flere gange blevet bortvist fra rådhuset. Historien er blevet bekræftet af alle andre end kandidaten selv, der naturligvis nægter.

 

Hvad mange ikke ved, er nemlig at det siden den 23. August har været muligt at brevstemme til kommunalvalget.

 

Mohamed Suleban benyttede sig af muligheden til at transportere både større og mindre grupper af vælgere til afstemningen på rådhuset, udstyre dem med en fortrykt stemmeseddel med sit eget navn behørigt påtrykt – og i øvrigt ivrigt assistere med at få de rigtige stemmesedler ordentlig udfyldt.

 

Der ligger formodentlig en politianmeldelse og venter – det er nemlig strengt forbudt at påvirke vælgerne i stemmelokalet og i en vis afstand derfra.

 

Hvad tænker Socialdemokraterne på

At Mohamed Suleban Ali har et anstrengt forhold til demokratiet og dets institutioner, er kendt stof for de fleste. Sine kritiske holdninger til demokrati og ytringsfrihed deler Mohamed S. Ali med nogle tusinde borgere i den vestlige del af Aarhus. På trods af de demokratifjendtlige holdninger blandt disse vælgere, er de alligevel eftertragtede blandt venstrefløjens partier i byen.

 

Sagen om Mohamed Suleban Ali stiller spørgsmålstegn ved hvorvidt Socialdemokratiets lokale ledelse fuldstændig har mistet sin kritiske sans overfor disse antidemokratiske kræfter.

 

Partiet har opstillet en byrådskandidat, der er citeret for udtalelser om at Ayaan Hirsi Ali spreder islamofobi, at hun misbruger sin ytringsfrihed og at det er en skamplet for en politisk leder at mødes med hende.

 

Sagen om Mohamed S. Ali og andre lignende sager fra andre byer viser, at Socialdemokratiet ingen problemer har med at opstille kandidater der har et tvivlsomt forhold til såvel demokrati som ytringsfrihed.

 

Men har Socialdemokratiet også plads til en kandidat, der flere gange er blevet taget i at fuske med brevstemmer? Svaret får vi senest til november.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…