“Vi gjorde alt, hvad vi kunne”. Det er, hvad hospitalspersonalet sagde til den 31-årige mor, Nebiye Köse, efter hendes kun to måneder gamle baby døde af tarmslyng. Men var der ikke mere, der kunne have gjort? Kort forinden havde en ambulancen nemlig besøgt kvinden, men uden at undersøge barnet.
I tirsdags kunne TV2 fortælle historien om den 31-årige mor fra Svendborg, hvis søn på kun to måneder døde, efter en ambulance var kørt uden at hjælpe dem.
Ringede efter hjælp
I TVe forklarede den unge mor, Nebiye Köse, i tirsdags sagens forløb. Lige fra hun opdagede, at hendes søn var syg, til hun ringede efter ambulancen, til de kørte igen uden at hjælpe. Og til sidst, hvordan hun sad med ham mens han blev livløs på vej til skadestuen i deres egen bil.
Men hvordan kan det ske, at en mor selv må køre sit døende barn på hospitalet, mens ambulancen blot triller væk?
Det skær givetvis mange i hjertet, da de så kvinden fra Svendborg genfortælle forløbet fra den skæbnesvangre aften. I interviewet med TV2 beskrev hun, hvordan hendes lille søn på to måneder tirsdag 17. september blev mere og mere syg. Hun forklarede, hvordan den lille dreng græd, svedte, kastede op og nægtede at spise. Hun kontaktede lægevagten og aftaler en tid senere på aftenen, men da sønnens tilstand blev forværret, blev hun bedt om at ringe 112.
Må vi ikke nok komme med
Ambulancen ankom uden udrykning, og ambulancefolkene kom ind. Der var ingen læge med dem.
Moderen forklarede, hvad der var sket og hvordan hendes søn havde det. Ambulancefolkenes svar var, at han så ud til at have det fint. Han trak vejret normalt og skreg normalt, en vurdering de lavede, imens han lå i hendes arme. De ville derfor ikke have ham med på hospitalet. Den unge kvinde spurgte, om de da ikke ville undersøge barnet, men de kiggede blot på ham.
Nebiye Köse spurgte oprevet, om de ikke godt måtte komme med på hospitalet, men det måtte de ikke. Ambulancefolkene kørte og familien løb ud til bilen og kørte selv for at nå deres tid ved lægevagten. Men på køreturen, kun få minutter fra hospitalet, fik den lille dreng kramper og han døde der i hendes arme.
Det var en fejl
Sagen er ved at blive undersøgt af Fyns politi, og efter TV2 bragte beretningen, har både embedsmænd og politikere i Region Syddanmark erkendt, at her var tale om en fejl.
Men hvordan kunne det gå så galt?
Som TV2 også forklarede, skelnes der mellem en “Kørsel 1” og “Kørsel 2”. Sagen med Nebiye Köse blev af alarmcentralen vurderet som en “Kørsel 2” sag. Det vil sige, at situationen er akut, men der køres ikke med blåt blink og udrykningshorn. Der sendes heller ingen læge ud.
Havde situationen derimod været vurderet som en “Kørsel 1”, ville ambulancen have kørt med udrykning og der kunne sendes en lægeambulance med.
Der er sket en fejl
Hele forløbet virker næsten uforståeligt. Hvorfor undersøgte ambulanceførerne ikke spædbarnet? Hvordan kunne situationen i den grad fejlvurderes? Hvorfor tog ambulancen ikke kvinden med, når hun nu tryglede om det? Hvor ligger fejlen?
Overfor TV2 forklarede den præ-hospitale leder i Region Syddanmark, Torsten Lang-Jensen, at der nok havde været en fejlvurdering fra alarmcentralens side, da barnet var mere sygt, end man antog. Dog påpegede han, at i henhold til de regler de arbejdede efter, handlede de ikke forkert.
Hos Falk, der kører ambulancerne i Region Syddanmark, erkender man, at der er begået fejl i denne sag, og at personalet i ambulancen, å flere punkter brød selskabets egne instrukser. En undersøgelse af hændelsesforløbet er derfor sat i gang.
Reglerne skal laves om
Derfor er det nu de gældende regler, der skal forbedre.
TV2 oplyser endvidere, at sagen får konsekvenser. Region Syddanmark nu ændrer sine retningsliner for ambulancekørsel til spædbørn. Torsten Lang-Jensen forklarer TV2, at man fremover altid vil sende “Kørsel 1” udrykninger ud til sager med helt små børn, og som oftest vil man også sende en læge med.
Obduktionen viste, at Nebiye Köses søn døde af tarmslyng og væskemangel.
Ifølge TV2 er 28 mennesker allerede i år døde på grund af fejl fra ambulancepersonale og andre ansatte, inden de ankom til hospitalet.
Se interviewet med Nebiye Köse her.