Axel Langes erindringer 1920-1950

Axel Lange, der nu permanent har boet i Dragør i 55 år, har fortalt om sine første 30 år på Østerbro og Frederiksberg i en serie artikler.

 

Artiklerne er nu samlet og udgivet i bogform (A5 format) på eget forlag med 152 spændende illustrerede sider.

 

Axel Lange er en god fortæller og ikke mindst de mange små finurlige kommentarer er guld værd.

 

Han fortæller levende om barndommen, dagliglivet glæder og fortrædeligheder, den første skoletid. Hele bogen bærer fra start til slut præg af, at fortælleren har en fabelagtig god hukommelse.

 

Axel Lange, der er enebarn, fortæller også om ”Halløj på Badehotellet”. Hvordan det bedre borgerskab nød ferierne, spejderlivet og om oplevelser ved at komme til Kastrup og følge livet i en ”moderne lufthavn” i trediverne.

 

Besættelsen

En del af uddannelsestiden blev tilbragt i England og han nåede lige tilbage til Danmark inden krigen brød ud. Hjemrejsen foregik gennem Tyskland i nyindkøbt britisk sportsvogn og det gik ikke gnidningsfrit.

 

På besættelsesdagen løb han igen ind i problemer. Senere indkaldt til militærtjeneste og han oplevede på nærmest hold RAF-angrebet på Shellhuset 21. marts 1945 og tragedien samme dag ved Den franske Skole.

 

Som medlem af modstandsorganisationen ”Korps Aagesen” var han med som eskorte for feltmarskal Montgomery ved dennes triumftog gennem København lige efter befrielsen.

 

”Nyere tid”

Efter genindkaldelse blev det tid til gensyn med mange af de kontakter, han fik i England før krigen. Axel Lange har altid dyrket flere former for sport og selvfølgelig hører vi også en del om andre fritidsaktiviteter.

 

Læs også
Den traditionsrige, danske præstegård er truet. Vil den overleve i en forandret verden?

I 1959 var Axel Lange med til at starte en ny forening i Dragør. Efterfølgende blev det til et nyt tværpolitisk parti i Dragør.

 

Axel Lange har været medlem også af mange lokale foreninger og ikke mindst hans tid i kommunalbestyrelsen (herunder som viceborgmester) er særdeles spændende. Kommunesammenlægning i 1974 mellem Dragør og Store Magleby vil fylde et stort kapitel!

 

En journalist skrev engang om det tværpolitiske parti, at det de aktive medlemmer spændte politisk fra ”Djengis Khan til Solkongen”. Axel Lange blev direkte spurgt om han var ”venstre- eller højreorienteret”. Hans svar var: ”Jeg er velorienteret”.

 

Det bliver spændende om Axel Lange fortsætter beretningen fra 1950. Ægteskabet, tre døtre og om livet i Dragør samt beretninger fra de mange kontakter han har og har haft.

 

 

 

I 1938 købte Axel Lange i England en Singer le Mans sportsvogn årgang 1935. Han nåede til Danmark med bilen inden krigsudbruddet. Sportsvognen var opklodset på grund af kørselsforbud og benzinmangel lige til maj 1945. Få dage før befrielsen blev den klargjort og indgik 4. maj 1945 i ”Korps Aagesens bilpark”.

Læs også
Ny bog om et af de modbydeligste mennesker under en af de mest rædselsfulde tidsperioder i historien

 

 

 

 

I mellemkrigsårene boede Axel Lange med sine forældre i Dragør. Dengang var der allerede færgeforbindelse mellem Dragør og Sverige. Landliggeren forestillede sig ikke, at han en dag skulle bosætte sig i Dragør og være med til som politiker, at ”bekæmpe” en genoptagelse af færgeforbindelse mellem Dragør og Limhamn.

 

 

 

 

Spejder, værnepligtig, modstandsmand, fægter, aktiv sejlsportsmand, tennis- og golfspiller, frimurer, civiløkonom HD, direktør, bestyrelsesrepræsentant, fabrikant, medstifter af lokalpolitisk parti, viceborgmester og meget andet.

Læs også
Fremragende bog om et gammelt mord på en ung svensk pige og vores flygtige hukommelse
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…