Ansatte og kunder raser: Føtex dropper julen af hensyn til muslimer

Fotos: Poul Erik Andersen

Odense. føtex, Vesterbro. Det kunne lige så godt have været en regnfuld aften i oktober. Bortset fra anonyme papskilte i lyse pastelfarver, der ved kasserne ønsker alle kunderne en glædelig Jul, er der ved 19-tiden denne mandag aften den 16. december ikke megen julestemning over den mere end halvtomme Føtex-forretning på Vesterbro i Odense, hvor der over indgangen hænger en næsten usynlig lyskæde.

 

Tværtimod bidrager lyskæden med de svage lys og de undseelige skilte ved kasserne til den triste julestemning i en sådan grad, at man føler sig hensat til et supermarked i tidligere tiders Østeuropa under kommunismen. Her måtte julen som bekendt heller ikke fejres alt for åbenlyst.

 

Nu er det dog ikke angsten for hverken tidligere tiders KGB eller Stasi, der har fået føtex-kæden til på nærmeste at hemmeligholde julen, men derimod religiøse hensyn.

 

Personalet: det er af hensyn til muslimerne, at vi ikke har julepynt

Nogle muslimer bryder sig ikke om kristne symboler. Det blev blandt andet demonstreret sidste år, hvor bestyrelsens muslimske flertal i bebyggelsen Egedalsvænge ved Kokkedal forsøgte at forbyde opsætning af bebyggelsens traditionelle juletræ og bebyggelsens ligeledes traditionelle juletræsfest med gløgg og æbleskiver.

 

Den begivenhed har ledelsen af Føtex-kæden åbenbart skrevet sig bag øret. I hvert fald ifølge personalet.

 

Således kunne Fyens Stiftstidende i går berette, at den manglende julepynt ifølge flere ansatte, som avisen havde talt med i Odenses tre Føtex-forretninger, skyldes, at man ikke vil støde de muslimske kunder.

 

 

Pressechefen: det er noget sludder

Det benægtes af pressechefen for Dansk Supermarked, Mads Hvidtved Grand.

 

”Det er noget sludder,” siger han til Fyens Stiftstidende om personalets forklaringer på den manglende juleudsmykning og hævder, at der siden den første butik åbnede i 1960 aldrig har været pyntet med kristne symboler.

 

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

Den forklaring går han dog senere i interviewet bort fra og begynder pludselig at henvise til pladsmangel som begrundelse for, at der ikke er hængt julepynt op i lofterne, og slutter endelig interviewet med følgende bemærkning:

 

”Tidligere har folk ment, at der har været for meget julepynt, og i år har folk ment, at der har været for lidt.”

 

Forbrugsforsker og ekspert i detailhandel: den forklaring tror jeg ikke en meter på

På Copenhagen Business School giver Marcus Schmidt, der er forbrugsforsker og ekspert i detailhandel, ikke meget for pressechefens forklaring.

 

”Jeg vil skrive under op, at det her med hundrede procents sikkerhed handler om, at Dansk Supermarked vil tage hensyn til de muslimske kunder,” siger Marcus Schmidt til Fyens Stiftstidende og fortsætter:

 

”Jeg tror ikke en meter på, at de gør det på grund af prioritering af pladsen. Pynt i loftet tager jo ikke plads fra andre ting. føtex-butikkerne er jo store, så den tror jeg simpelthen ikke på. Det er en bortforklaring,” fastslår Marcus Schmidt.

 

Kunderne rasede på facebook

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

På føtex’ facebookside rasede et meget stort antal kunder og andre i går over den manglende juleudsmykning og i lighed med Marcus Schmidt var der ikke den store tiltro til pressechefens forklaring.

 

Således skriver Jens Knudsento på føtex’ facebookside:

 

”Min mors veninde arbejde i Føtex, og hun VED, at I dropper julepynten p.g.a. muslimer … at I så vælger at lave en fed løgn og sige, at det ikke har noget med muslimer er dybt chokerende. I har lige mistet en kunde, og jeg kommer aldrig igen. FØJ!”

 

Heller ikke Jette Bindner tror på føtex’ bortforklaringer. På koncernens facebookside skriver hun:

 

”Når nu I er stoppet med at pynte op til jul for at tækkes muslimer, skal man så heller ikke regne med at kunne købe flæskestegen i føtex fremover, eller vil I gerne have vores penge, men ikke respektere os. Hvordan hænger det sammen?”

 

Mange muslimer er ligeglade

Pernille Bendixen, der sidder i byrådet for Dansk Folkeparti, har fulgt sagen. ”Nogle vil måske sige, at det kan være lige meget med julepynt i et indkøbscenter. Men vi skal passe på vores traditioner, som julen er en del af”.

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

 

”I øvrigt er det min klare opfattelse, at de flere muslimer faktisk er ligeglade med julepynt. Jeg har ikke hørt en eneste muslim brokke sig eller klage over julepynt. Faktisk synes mange, at december er en hyggelig måned”, siger Pernille Bendixen til Den Korte Avis.

 

“Det er endnu et udslag af, at det for nogle slet ikke kan gå hurtigt nok med at vise, hvor politisk korrekte de er. De skulle meget hellere give den hele armen med hygge og julepynt – til glæde for langt de fleste”.

 

Og så var der Føtex’ store fup-nummer om juleudsmykningen

Rygterne om, at Føtex i år ville droppe julen, må være opstået allerede i november. Således præsenterede Føtex på sin facebook 27. november det, der senere skulle vise sig at være det man kan lade en stor løgn.

 

Illustreret med et flot billede af en mængde røde juleklokker med Føtex-logoet i baggrunden, skrev koncernen:

 

 

Læs også
“Kunstige jomfruhinder”: Læger skal ikke vedligeholde overtro og uvidenhed

”Føtex har også i år pyntet op til jul i alle vores varehuse. Det kan man også se, hvis man tager en tur ud i en af vores Føtex’er. Vi stiller os derfor uforstående over for rygterne om det modsatte. Med venlig hilsen Føtex.”

 

 

Ingen flotte røde julekugler i Odense

Nu skal man selvfølgelig være forsigtig med at beskylde nogen for at lyve, så måske er det kun de tre Føtex’er i Odense, der har taget et særligt hensyn. I Vollsmose er der som bekendt et stort kundepotentiale på små 10.000 indbyggere, og dermed også Danmarks suverænt største koncentration af indvandrere fra ikke-vestlige ofte muslimske lande.

 

 

Så måske er der juleudsmykning med røde julekugler i de Føtex’er rundt omkring i landet, hvor befolkningens sammensætning er en anden, og hvor Føtex-koncernen derfor ikke er nervøse for at støde nogen på deres overfølsomme religiøse manchetter.

 

 

I Odense er de tre Føtex-forretninger bortset fra papskiltene med ønsket om en glædelig jul kun sporadisk dekoreret med nogle hvide papstjerner, der hænger ned fra loftet, og som sammen med papskiltene er med til at forstærke forretningernes juletristhed og en nagende følelse af begyndende kulturel fattigdom.

 

Læs også
Irak: I dag er 80 procent af de kristne “forsvundet” – Vesten gør ingenting

 

”Rør blot ikke ved min gamle Jul,” synger vi glade i Peter Fabers udødelige juletræssang, ”Sikken voldsom trængsel og alarm”, og troede engang, at der i det mindste var noget, der var uforanderligt.

 

 

Men befolkningens sammensætning er ved at ændre sig, og i julen får vi et fingerpeg om, hvor det bærer hen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…