Sardinien bliver et nyt vinmekka

Lige fra vor tidsregnings begyndelse og langt tidligere for den sags skyld har flittige bønder dyrket vin på Middelhavsøen Sardinien i Det thyrrenske Hav.

 

Kvaliteten var svingende uden at være prangende, men i 1990’erne skete der et gennembrud.

 

Flere af de berømte vinhuse i Toscana, bl. a. superproducenten Tenuta San Guido med Italiens bedste og dyreste vin, Sassicaia, fandt nemlig ud af, at holdt man sig til de skyggefulde bjergområder i det ellers varme subtropiske klima på øen, så gav vulkanske jordbundsforhold på øen muligheder for at skabe verdensklassevin.

 

Tre venner om Olianas

I slipstrømmen af de vinproducenter, som skabte de såkaldte Supertoscanere, besluttede tre gode venner, at give Sardinien en chance. Det skete i år 2000, da de i fællesskab købte 14 hektarer jord på øen og stiftede Tenuta Olianas på fundamenterne af en mere end 100 år gammel vingård.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

De tre venner er vinbonden Stefano Casadel, som foruden Olianas ejer en historisk vingård i Chianti og en anden i vinområdet Maremma, og hesteopdrætteren Simone Mugnaini og kældermesteren Artemio Olianas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

Økologisk certificeret

Vinmarkerne dyrkes økologisk og har siden 2014 været certificereret som økologisk. Dette stiller ud over en almindelig omtanke for miljø og natur krav til produktionsformerne. Således har de tre ejere lige fra starten eksperimenteret med gamle dyrknings- og vinificeringsmetoder.

 

Heste, får og gæs

Således er traktorer og andre tunge maskiner i marken blevet erstattet af heste, der bruges til at pløje mellem vinrankerne. Det forhindrer ”traktose” og giver i stedet en naturlig dræning af markerne. Derved opnås også en porøsitet i jordbunden, hvorved vinstokkenes rødder kan vokse dybere ned og således styrke planternes sundhed og vækst.

 

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Løsgående får og gæs anvendes som ukrudts- og sneglebekæmpere, og samtidig forsyner de markerne med naturlig gødning.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med vinproduktionen anvendes udelukkende den naturlige gær, som findes på druerne, og kulturgær er bandlyst. En del af gæringen foregår i ler-amforaer, som købes i Kaukasus, her, hvor man har nogle af de ældste spor af vinproduktion i verden.

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

Hos Vinslottet i Greve

På Tenuta Olianas laver man kun tre vine – en hvid og to røde –, og de importeres alle af Vinslottet i Greve, og selvom de måske ikke har verdensklasse, så er de utroligt velsmagende og kan købes til en pris, hvor alle kan være med:

 

Hvid

 

2015 Vermentino di Sardegna DOC. Vinen er fremstillet af Vermentino druer, der er øens grønne ”nationaldrue”, og som menes at være dyrket her siden 1400-tallet. I glasset er farven strågul, og næsen fyldes af en duft af nyslået græs parret med grapefrugt og citrus. Der god balance mellem frugtsyre og fedme. En ægte skaldyrsvin. Pris: 125 kr.

 

Rød

 

2015 Cannonau di Sardegna DOC. Vinen er fremstillet af øens blå nationaldrue, Cannonau, som er indført fra Spanien. Druesorten kendes på spansk som Garnacha og på fransk som Grenache. Til mosten er føjet 5 % af druen Tintillo, som andre steder kaldes Alicante Bouschet. En ung frisk, dyb rubinfarvet vin med god balance. Passer fint til grillet kød. Pris: 125 kr.

 

2015 Perdixi, Isola dei Nuraghi IGT. Vinen er fremstillet på de blå druesorter Bovale (50 %), Cannonau (25 %) og Carignano (25 %). Det er Olianas’ flagskib. Den er dybrød i farven, og duften er intens af frugt og krydret med noter af vanilje, kaffe, tobak og chokolade. Samme ingredienser går igen i smagen. Særdeles velegnet til sommerbuk eller kraftige sammenkogte retter. Pris: 159 kr.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…