Folketinget gav statsborgerskab til eftersøgt massemorder – nu melder der sig et stort problem

Colourbox

Folketingets flertal uddeler årligt med glade smil tusinder af danske statsborgerskaber til fok fra hele verden.

 

Især til indbyggere fra Afrika, Mellemøsten og Asien.

 

Det skete også i 2014. Det år blev der uddelt 4.786 danske statsborgerskaber, medens Karen Hækkerup (S) var justitsminister.

 

Under Folketingets behandling af lovforslag om tildeling af danske statsborgerskaber den 25. april 2014 sagde Venstres ordfører, Jan E. Jørgensen, således blandt andet:

 

”Vi indstiller med glæde det her lovforslag til vedtagelse. Der er ikke nogen på listen, som umiddelbart udgør et problem; der er ikke nogen, der er problemer med, sådan som det tidligere har været tilfældet med nogle, der f.eks. har været i PET’s søgelys og andet. De, der står på listen, har ikke den type problemer.”

 

Men en af dem var altså en eftersøgt massemorder. Mistænkt for folkedrab i Rwanda i 1994.

 

Blev krævet udleveret kort efter tildeling af statsborgerskab

Knap nok havde manden nået at få dansk statsborgerskab i 2014, førend myndighederne i Rwanda krævede ham udleveret mistænkt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

 

Men først for nogle dage siden blev den nu 49-årige mand anholdt den 16. maj, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

 

”Efter en langvarig og grundig undersøgelse blev den 49-årige pågrebet ved en planlagt anholdelsesaktion,” oplyser senioranklager Martin Stassen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

 

”Vi står her med en meget alvorlig straffesag. Den 49-årige er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1.000 mennesker ifølge udleveringsbegæringen blev slået ihjel,” siger Martin Stassen og understreger:

 

”Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIK’s vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham.”

 

Har boet i Danmark siden 2001

Under folkedrabet i Rwanda blev mange hundrede tusinde mennesker dræbt på få måneder i 1994.

 

Efterfølgende har den mistænkte og eftersøgte massemorder holdt sig skjult i Danmark siden 2001, og hvor det som sagt lykkedes for ham i 2014 med Folketingets velsignelse at opnå dansk statsborgerskab.

 

Sagen vil nu blive overdraget til Rigsadvokaten, der skal tage endelig stilling til, om manden skal udleveres til Rwanda.

 

Træffer Rigsadvokaten beslutning om at udlevere den 49-årige, vil han kunne indbringe afgørelsen for de danske domstole, oplyser Martin Stassen.

 

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til strafforfølgning i Rwandas retsopgør med folkedrabet.

 

Den danske Højesteret besluttede således eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i Rwanda. Denne sag bliver i øjeblikket behandlet ved domstolene i Rwanda.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…