I næste uge lancerer Coop Danmark nogle særdeles elegante Provence-vine fra en ny leverandør, Château Sainte Roseline, Cru Classé, som ligger i landsbyen Les-Arcs-sur-Argens i det sydøstlige Frankrig. Præsentationen af vinene, der omfatter hvide, roséer og røde – 7 i alt – sker i Kvickly-varehusene og er ledsaget af nogle meget favorable introduktionspriser.
Kloster og kapel
Slottet var oprindeligt et kloster, der blev startet ved en af Provences mangfoldige kilder af en eremit-munk ved navn Roubaud i det 11. århundrede, og frem til den franske revolution i 1789 var det hjemsted for både nonne- og munkeordener under navnene Abbay de la Celle-Roubaud og Chapelle Sainte Roseline.
Herefter blev det som så mange andre klostre solgt for at skaffe midler til implementeringen af revolutionen.
Den hellige Roseline
Château Sainte Roseline har navn efter slotsherren på Château Arcs, Arnaud de Villeneuves datter Roseline, som var født i 1263. I modsætning til faderen var hun meget generøs og smuglede mad fra slottets forrådskamre til områdets fattige.
En dag fangede hendes far hende med brød, som hun skjulte under sit forklæde. Da hun blev tvunget til at åbne forklædet for at få afsløret dets indhold, var det en bunke roser, som faldt ud. Rosen-miraklet spredte sig som en løbeild.
Senere blev hun – tilskyndet af sin tante, der var priorinde på klostret, optaget som novice i Karteuserordenen. Hun vendte i 1285 tilbage til La Celle Roubaud, hvor hun frem til sin død i 1329 fik tilskrevet adskillige mirakler, bl. a. ”Englenes Middag”.
Det fortælles, at hun var i gang med at dække bord til de andre nonner, men under bøn var faldet i trance. Bordet stod udækket, men da nonnerne fik vakt hende til live, var det pludselig færdigdækket og nonnerne hævdede, at de så engle svæve ud af bordet.
Store fornyelser
På denne baggrund kan man godt forstå, at slottet laver guddommelige vine. I mange år var det baronerne Rasque de Laval, som var ejere og oplevede, at vinmarkerne fik højeste klassifikation ”Cru Classé” i 1955.
I 1994 købte ægteparret, ønologerne Francoise og Bernard Teillaud, vingården, og så blev den tunge pung med euro-millionerne taget frem. De oprindelige 50 hektarer jord blev til 220, hvoraf de 70 er cru-klassificeret, bygninger og kældre blev renoveret, og tekniske installationer blev opdateret til nutidens krav.
Samtidig hermed engagerede Bernard Teillaud arkitekten Jean-Michel Wilmotte til at renovere kloster og kapel og til at redesigne slottets interiør uden at ændre dets historiske funktioner.
Datter i spidsen
I 2007 overtog datteren Aurélie Bertin Teillad ledelsen af det, der i dag betegnes som en af Provences perler, og i forældrenes ånd fortsættes bestræbelserne på at forbedre kvaliteten endnu mere, selvom dette ikke kan være muligt.
Men en af aktionerne drejer sig om bekæmpelse af oxidering af vinene lige fra den første gæring til opbevaringen på flaske. Det sker i en kombination af en nitrogen- og vakuumteknik og et flaskeaftapningsanlæg, hvor mængden af ilt holdes på et minimalt niveau. Det har betydet en klarere farve og flere aromaer i specielt rosévinene.
Château Sainte Roseline.
Tre vin-serier
Vingården producerer i forholdet 35% røde, 50% rosé og 15% hvide vine. Rødvinen fremstilles på druesorterne Syrah, Mourvèdre og Cabernet Sauvignon, mens der anvendes Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault og Tibouren druer til rosévinen. Hvidvinen laves på Rolle og Sémillon druer.
Coops vinindkøbere har valgt tre forskellige serier.
Den første hedder ”Cuvée Lampe de Méduse, Cru Classé” og findes i en rød (2013), en rosé (2015) og en hvid (2015) udgave. Prisen er normalt 179 kr. pr. flaske uanset farve, men i uge 23 hedder den 99 kr.
Den anden serie hedder ”Perle de Roseline” og findes i en rød (2014), en rosé (2015) og en hvid (2015). Normalprisen er 109,95 kr. uanset farve, men i uge 23 tilbydes to flasker for 139 kr.
Den tredje serie er repræsenteret ved en enkelt rosé. Den hedder ”Le Cloître De Sainte Roseline, Cru Classé”. Normalprisen er 149 kr. Introduktionspris er 99 kr.