I udenlandske vinanmeldelser træffer man ofte begrebet ”sexede vine”, og for den uromantiske type som undertegnede har det altid udløst en vis hovedrysten, men forleden forstod jeg pludselig, hvad det var kollegerne mente: Jeg blev præsenteret for vin i 2013-årgangen fra Bourgogne-huset Domaine Perrot-Minot i hjertet af Côtes de Nuit i Frankrig.
15 forskellige parcellers og underparcellers beskedne produktion fra op til mere end 100 år gamle vinstokke fik det til at risle vellystent ned ad ryggen. Det var og er vinkunst i højeste potens.
Domaine Perrot-Minot ledes i dag af 4. generation repræsenteret af Christophe Perrot-Minot. Han havde startet sin karriere i vinbranchen med syv år som negociant (vinhandler) for så i 1993 at overtage driften af fødegården. Og selvom den altid har haft et godt ry, så er det intet at regne for dagens reputation. Med hans indsats har den fået stjernestatus og betragtes som det mest hypede og eksklusive domæne i Bourgogne.
Gennembrud
Sit gennembrud fik Christophe Perrot-Minot med sin 2005 årgang af vinen Chambertin Clos de Bèze, som opnåede den yderst sjældne topscore på 99-100 points hos den amerikanske vinguru Robert Parker – samme resultat som for tophuset Romanée Contis vin i samme årgang. Prisforskellen mellem de to var astronomisk, så alt blev udsolgt på stedet.
Dermed blev hans position slået fast med syvtommer søm, og i dag fordeles hans årsproduktion på ca. 40.000 flasker, som allerede er solgt flere år før høsten, med små portioner til de heldige, der globalt måtte komme i betragtning.
Grand Cru
Huset råder over i alt 18 hektarer, herunder 7 fra Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, som det lykkedes ham at købe for nogle år siden. Hermed sidder han som katten ”fedt på smørret” med de fineste marker i Gevrey Chambertin, Morey Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges. Det gælder således 7 Grand Cru’er: Chambertin Clos de Bèze, Le Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Charmes-Chambertin, Maris-Chambertin, Chapelle-Chambertin og Clos Vougeot.
Perfektionisme
Christophe Perrot-Minot er perfektionist. På de økologisk dyrkede vinstokke reduceres antallet af klaser til højst 6-7 stykker, og når tiden er inde håndhøstes, afstilkes og sorteres de grundigt både på marken og i kælderen inden vinifikationens start.
Mosten lagrer på fade, der er lavet af eg fra de bedste skove, Troncais og Bertrange i op til 18 måneder for Grand Cru vinenes vedkommende, og for at undgå for meget egetræssmag i vinen anvendes kun 30 % nye fade.
Vinene hverken filtreres eller klares med æggehvide før aftapningen, derved holdes flest mulige aromaer. Og i den forbindelse skal man lægge mærke til friskheden og mineraliteten, som gør vinene knivskarpe og perfekt afbalancerede.
Pæne priser
Priserne ligger i den pæne end – startende med 499,95 kr. og sluttende med 2699,95 kr. ved køb af 12 flasker. Men de er hver en krone værd, og alle rates med 6 stjerner, selvom de fleste fortjener mange flere.
Men se nærmere på www.philipsonwine.com hos den danske importør, Philipson Wine i Kokkedal, som på restaurant Sommelier i København sammen med Christophe Perrot-Minot præsenterede et udpluk af fantastiske vine.