Syriske flygtninge demonstrerer mod integrationsydelsen, som de mener vil behandle dem som ”slaver”

Den Korte Avis

Regeringen har lavet en aftale med de blå partier om, at flygtninge fremover skal have en integrationsydelse, som er på niveau med SU.

 

Det blev en gruppe syriske flygtninge så rasende over, at de besluttede sig for at lave en demonstration foran rådhuset i Aarhus. Demonstrationen blev arrangeret af den syriske jurist Maher Jokhadar i samarbejde med ”Aktionsgruppen mod Diskrimination af Flygtninge i Lovgivningen”.

 

Maher Jokhadar annoncerede blandt andet for demonstrationen på Facebook under titlen ”Dag of Rage 14 August”. Her opfordrer han hele broderskabet af flygtninge på den jyske halvø til at deltage i demonstrationen mod integrationsydelsen og mod forsinkelse af familiesammenføringer.

 

 

”Rage” kan oversættes til raseri, og de omkring 100 fremmødte demonstranter viste deres raseri med forskellige skriftlige budskaber til danskerne.

 

På billedet ovenover appelleres til danskernes gæstfrihed, og en lille mand holder et skilt med teksten:

 

”Danmark, aldrig har vi set dig så selvisk og ensom”.

 

En andet syrer holder et skilt med teksten: ”Vi er flygtninge, men vi er ikke slaver” – dem var der en del af.

 

 

”Denne beslutning er urimelig for flygtninge i Danmark”, skriver en på et stort gult karton.

 

Læs også
Mette Frederiksen er ”overvejede enig i, at integrationsydelsen skal sættes op” – i 2011 gjorde hun det med starthjælpen

”Har vi ikke ret til at bo her?”, spørger en anden.

 

Men der var også nogle, som havde været flittige med malerpenslen.

 

”Flygtninge er også mennesker,” stod der på et større banner.

 

 

De syriske demonstranter havde også skilte med som handlede om de børn, som de har efterladt i Syrien.

 

”Hjælp vores børn ud af Syrien” og ”Vil I være venlige at hjælpe vores børn ud af Syrien,” skriver de syriske mænd. Der var ingen skilte, der appellerede til at hjælpe konerne.

Læs også
Gennem fire timer blev 18-årig kvinde gruppevoldtaget af mindst syv syriske mænd – de var helt ligeglade

 

 

Atter andre demonstranter havde bannere med teksten ”Vi vil gerne have arbejde”, og nogle havde gjort sig umage med et budskab om forbedring af tonen i Danmark.

 

”Vi ønsker en positiv tone i debatten, flygtninge er også en ressource”.

 

 

Den Korte Avis talte med nogle af de demonstrerende syrere. Initiativtageren Maher Jokhader fortæller, at han har arrangeret demonstrationen, fordi han frygter, at den lavere økonomiske ydelse kan være med til at forringe integrationen.

Læs også
Syrisk mand ville have en lægeerklæring – da lægen sagde nej, blev han slået ned

 

”Jeg mener ikke, der er tid til at skaffe sig viden om den danske kultur, hvordan man omgås hinanden og hvilke traditioner som gælder. Den nye lavere integrationsydelse vil betyde fattigdom blandt flygtningene”, siger han.

 

Der er mange mennesker i Danmark som lever for det samme beløb, for eksempel studerende og visse folkepensionister, hvorfor mener du ikke at I syrere kan leve for det samme beløb?

 

”Det er meget dyrt at bo i Danmark.”

 

Hvis I mener integrationsydelsen er for lidt, vil I så finde et arbejde i stedet for?

 

”Vi vil gerne arbejde. De fleste af dem, som er her i dag, har høje uddannelser med sig fra Syrien, der er fx tandlæger, jurister og ingeniører – men vi skal først lære dansk.”

 

DKA spurgte nogle af de syriske mænd, hvorfor der kun var få kvinder blandt demonstranterne, cirka fem. Der blev svaret meget forskelligt:

Læs også
For første gang siger en politisk leder direkte: ”Flygtninge får mere end pensionister – det skal laves om”

 

”De er hjemme og passe børnene.”

 

”De er i Syrien.”

 

”Måske kan kvinder ikke tåle at stå op i så mange timer.”

 

En af syrerne, en tandlæge, som havde været i Danmark i 8 måneder, ventede på familiesammenføring med sin kone og to børn. DKA spurgte ham, om de var i fare forIslamisk Stat.

 

”Nej, det er de ikke, de bor i en flygtningelejr på grænsen. Man skal også forstå, at Islamisk Stat kun sidder på en 1/3 af Syrien,” fortæller han.

 

Demonstrationens største banner vare udformet som en tak til de gode danskere. DKA spurgte en syrer, hvem de gode danskere er, han svarede:

Læs også
Man prøver at sælge et skønmaleri til befolkningen om, hvor godt det går med at få flygtninge i arbejde

 

”Det er mange forskellige mennesker, og mange kvinder kan godt forstå, at vi er i en svær situation, og vi savner vores koner og børn. Det er svært at sove om natten, når de er så langt væk. Men der er også forskellige gode mennesker der taler vores sag.”

 

 

Et af de gode mennesker, som taler imod den nye integrationsydelse, er socialrådgiver Solveig Munk. Hun er tidligere folketingskandidat for Enhedslisten og aktiv i partiets antiracistiske gruppe. Hun siger til TV2Østjylland  :

 

”Vi er meget utilfredse med, at man gør flygtninge og indvandrere fattigere i Danmark, og vi er utilfredse med, at man stiller mennesker ulige i Danmark, og det gør man, når man sætter ydelserne ned for dem, som ikke boede her i forvejen. Det vil jo påvirke deres levevilkår i Danmark, det vil påvirke dem sådan, at jeg vil påstå, at det ikke blot er en relativ fattigdom, det er en absolut fattigdom. Så der vil være familier, der vil få problemer med overhovedet at skaffe føden og det at få et sted at bo. Jeg kan slet ikke se hvordan man skal kunne betale en husleje i Danmark for en ydelse, som er omkring halvdelen af, hvad kontanthjælpen er i dag. Og herudover så forringer man jo også børnefamilieydelserne.”

 

Hvorfor tager de ikke samme slags job som østeuropæerne?

Mange tusinde job i Danmark besættes af østarbejdere, som ikke kan tale dansk, og ofte kun meget lidt engelsk eller tysk. De er arbejdsomme og deres manglende dansk-kundskaber har ingen betydning i de job de bestrider.

 

Det er job, som de syriske flygtninge også kan søge, men det er de tilsyneladende ikke interesserede i. De vil hellere være på kontanthjælp og gå tre dage på sprogskole og være to dage i praktik.

 

Jeg forsøgte at forklare og spørge nogle af de syriske mænd, om de kunne være interesserede i de job som østarbejderne bestrider.

 

Men det var svært, for de gav udtryk for, at de ikke rigtigt forstod hvad jeg spurgte om, heller ikke juristen Maher Jokhader, som heller ikke talte meget engelsk.

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…