Dansk æblehøst 2015: Ustressede træer giver æbler i topform

Som følge af et senere forår og den våde sommer er æblesæsonen i år senere end sidste år. Dermed ikke sagt, at den bliver ringere. Den våde danske sommer får nemlig æren for en æblehøst med ekstraordinært sprøde og saftige æbler. Lige nu høstes der overalt i landet.

 

Den danske æblehøst løber fra august til november. Kvaliteten på de mange tusinde tons æbler afhænger af dyrkningssæsonen, som hvert år er forskellig, fortæller frugtavlskonsulent Maya Bojesen fra GartneriRådgivningen:

 

”Høsten afhænger utrolig meget af, hvilket vejr vi har haft. I år har det ikke været så tørt og varmt, som det eksempelvis var sidste år, og det betyder, at træerne har været mindre stressede og derfor har produceret en rigtig flot frugt.”

 

Der er flere end 2,7 millioner æbletræer i Danmark. Blomsterknopperne på æbletræerne bliver dannet i efteråret til den efterfølgende sæsons æbler.

 

I efteråret 2014 gav varme, solrige dage et optimalt udgangspunkt for en god blomstring i maj 2015, og det har sammen med sommerens nedbør dannet grundlaget for årets sene høst med æbler i smagsmæssig topform.

 

Det danske klima er et æbleklima

I Danmark er der i alt 446 registrerede æbleplantager, og i 2014 blev der produceret flere end 35.000 tons danske æbler.

 

Æbleavler Niels Ørskov ejer en af de mange danske æbleplantager. Den ligger i Oure på Sydfyn, hvor hans familie har avlet æbler gennem tre generationer. Niels Ørskov fortæl-ler, at det kølige forår har holdt bierne inde i bikuberne, og at det har ført til færre æbler. Alligevel er han godt tilfreds med årets høst:

 

”Sæsonens æbler er en fornøjelse at sætte tænderne i, og det er jo det vigtigste. Selvom der kunne have været flere æbler, er den frugt, der sidder på træerne, rigtig god,” siger Niels Ørskov og fortsætter:

 

”Det danske klima er et rigtig godt æbleklima til trods for et noget ustadigt vejr. De køligere nætter, vi kan have i Danmark i forhold til længere sydpå, er med til at give æblerne smag og gøre dem ekstra søde, ligesom vi kender det fra danske jordbær. I forhold til æbler, som er dyrket længere sydpå, smager danske æbler ofte friskere og indeholder flere smagsnuancer.”

 

Høj fødevaresikkerhed i dansk frugt og grønt

Læs også
Sådan får I en vellykket parmiddag med hjemmelavet mad

Danskerne har generelt høj tillid til dansk frugt og grønt, og syv ud af 10 danskere køber helst æbler produceret i Danmark.

 

”Danske æbler er sunde at spise og har et minimalt indhold af pesticidrester. Blandt danske frugt- og grøntavlere har vi formået at fremme en rigtig god kultur, hvor vi har fokus på at reducere forbruget af pesticider til et minimum. Det gør vi ved at bruge alternative metoder som varslingssystemer for såkaldte skadegørere eller ved at forvirre skadedyr med hormoner og på den måde jage dem på porten. Det betyder, at dansk frugt og grønt indeholder langt færre pesticider end udenlandsk frugt og grønt,” siger Anne Fabricius, konsulent i Dansk Gartneri og henviser til DTU Fødevareinstituttets seneste rapport ”Pesticidrester i fødevarer” med data fra Fødevarestyrelsen.

 

I Danmark er der mere end 1500 hektarer æbleplantage, hvor de fleste er i gang med sæsonens plukninger. Mange af de danske æbler kommer fra Fyn, som står for omkring halvdelen af den danske æbleproduktion.

 

Billedtekst: På grund af den våde sommer er årets danske æbler både sprøde og saftige. Lige nu høstes de i hele landet. (Foto: Sæson.dk)

 

 

Fakta om Dansk Gartneri

Dansk Gartneri er gartnerierhvervets brancheorganisation. Dansk Gartneris ca. 500 medlemmer er gartnere, der fremstiller potteplanter, planteskoleprodukter, væksthusgrøntsager, frilandsgrøntsager samt snitblomster og grønt.

Læs også
Syltning og henkogning er stadig moderne

 

Kontaktinfo Anne Fabricius, konsulent i Dansk Gartneri T +45 3339 4550  M +45 5167 1541  E-mail [email protected]

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…