Spar på sukkeret.
Det har vi hørt, men det kan være svært i praksis. Især i december måned er det nærmest umuligt at undgå det. Julen er hygge og for mange hører der alskens julegodter og søde sager til. Også i maden og drikkevarerne er der ofte en hel del sukker. Tænk blot på de brunede kartofler og alkoholen, der er sukker.
Men det kan betale sig at holde øje med sit eget sukkerindtag. Et nyt studie viser, at et højt indtag af sukker markant kan øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Studiet er offentliggjort i det internationale tidsskrift JAMA Internal Medicine.
Julens massive udbud af søde sager såvel som resten af årets store sukkerindtag er farligt for vores sundhed.
”Ustabile blodsukkerniveauer, der ofte opstår som følge af et højt indtag af sukker, hvidt brød, pasta, sodavand og alkohol, øger inflammationsniveauerne i kroppen og dermed risikoen for udvikling af en lang række velfærdssygdomme, herunder også hjertekarsygdomme,” forklarer Anette Harbech Olesen, der blogger om mad og sundhed på madforlivet.com.
Gør noget godt
Anette Harbech Olesen anbefaler, at man skærer ned på sit sukkerindtag.
”At skære ned på dit indtag af sukker og sukkerholdige fødevarer er således en af de bedste sundhedsbeslutninger du kan træffe. Nu da julen står for døren, så kan du hente inspiration i Vores Jul til hjemmelavet julekonfekt, brød, æbleskiver og kager med et minimum af tilsat sukker. Det kan sagtens lade sig gøre, det smager fantastisk.”
Anette Harbech Olesen har sammen med blomsterkunstner Claus Dalby og kogebogsforfatteren Sif Orellana netop udgivet e-bogen Vores Jul, som giver tips og ideer til en smuk og sund jul med mindre sukker. Læs mere om bogen Vores Jul og se videotips her.
Lidt godt og noget grønt
Derudover anbefaler Anette Harbech Olesen, at man udvælger sine julegodter med omhu.
”Vær selektiv i valget af søde julegodter og kager. Byd kun dig selv det bedste. Når det gælder julegodter, så prioriter den gode kvalitet og spis lidt men godt. Hellere ét godt stykke konfekt frem for ti, fyldt med kemi,” skriver hun og fortsætter
”Suppler den traditionelle julemad med skønne salater med grønkål, rosenkål og rødkål, for eksempel en rødkålssalat med appelsin og en grønkålssalat med valnødder, dadler og granatæbler. Disse salater til julemiddagen harmoniserer smagsoplevelsen, passer godt til julemaden, giver friskhed og så er de struttende sunde. Det bevirker også, at vi spiser mindre af det meget fede og sukkerholdige, og dermed føler os mindre overmætte, så det kan gå lettere rundt om juletræet.” (madforlivet.com) Her kan du også læse mere om bogen:
Hver dansker indtager i gennemsnit 43 kilo sukker om rådet. Hele 4 ud af 10 voksne får for meget sukker og 80 procent af det fås fra slik, sodavand, is og kager. (Alt om kost)