Har dit barn styr på pengene?

Ingen er født med forstand på penge – heldigvis kan det læres.

 

Her er en guide til større forståelse for, hvordan dine børn kan lære mere om økonomi og få styr på pengene sammen med dig.

 

7 gode råd om børn og økonomi

 

1. Giv lommepenge og ansvar – tilpasset alderstrin:  Det er vigtigt, at børn får lommepenge, for det lærer dem at tage ansvar. Det kan man passende begynde med, når de kommer i børnehaveklasse.

 

2. Inddrag børn og unge i hverdags- og husholdningsøkonomien: Det gælder lige fra husholdningens budget, så de gode råd om at spare på vandet og slukke for lyset, rent faktisk bliver konkrete. Dér bliver økonomi – og hvad tingene koster – helt konkret, men selvfølgelig kræver det en vis modenhed hos barnet.

 

3. Stil krav om opsparing – gør det sjovt at spare op:  Børn kan eksempelvis blive motiveret til at spare op ved at give dem en bonus, når de har sparet x kroner op. Og når de udtrykker ønsker, så tal med dem om, hvordan de får penge til det.

 

4. Motiver dine børn til en økonomisk ansvarlig holdning. Lær dem om pengenes værdi – børn på fem eller seks år ved godt, der er noget, som hedder penge:  Børn er forbrugere, fra de er 5-6 år. Se bare, når de får et legetøjskatalog. Derfor behøver de ikke være ret store, før de forstår det med penge. Så man kan føre samtaler om økonomi fra en tidlig alder, selvfølgelig tilpasset alderstrinet.

 

5. Tal med dine børn om økonomien – du er rollemodel nummer et: Børn lytter til forældrene, også selvom du ikke tror det. Så start med dig selv og din økonomi. De har behov for at høre om økonomi fra den nærmeste rollemodel, og dér er mor og far afgørende. En undersøgelse viser således, at 48 procent mener, mor er den bedste økonomiske rollemodel, mens far følger lige efter med 37 procent.

 

6. Forklar om penge, bank, netbank og kreditkort, herunder sikkerhed: Det med penge og privatøkonomi skal læres ligesom alt andet her i livet. Det er et langt, sejt træk. Økonomi handler også om spørgsmål og svar. Man skal lære tingene – og dér er mor og far altså stadig rollemodel nummer et til at fortælle om, hvordan det hænger sammen. Så forklar dem om det.

 

7. Lær dem at bruge den sunde fornuft. Der er forskel på ønsker og behov: Når de bliver gamle og modne nok, kan man konkret se på: ’Hvad koster du i drift’? Det er som regel lidt af en øjenåbner, når den unge ser, hvad deres forbrug koster alt i alt på en måned fx telefonen, tøjet, fritidsinteresserne, lommepenge og så videre. Og fra teenage-alderen kan man overveje at lade de unge blive langt mere selvforvaltende. Så når de udtrykker ønsker, så tal med dem, om hvordan man opnår det.

Fakta

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Lommepenge:
41 % af alle børn i alderen 6-17 år får faste lommepenge – det er 44 % af drengene og 38 % af pigerne.

 

38 % af alle børn får lommepenge nu og da uden en fast aftale – det er 37 % af drengene og 39 % af pigerne.

 

21 % af alle børn får ingen lommepenge – det er 20 % af drengene og 23 % af pigerne.

 

Så meget fik de børn, der fik faste lommepenge, per måned:
6-8 år: 71 kr.
9-11 år: 115 kr.
12-14 år: 194 kr.
15-17 år: 419 kr.

 

Ekstrabonus:
Forældre giver først og fremmest børn faste lommepenge, fordi de skal lære at tage ansvar for penge (84 %). Desuden skal barnet lære at spare op (46 %). Danske børn får færrest lommepenge i Skandinavien.

 

Kilde: TNS Gallup for Nordea, august-september 2013.

 

De syv gode råd stammer fra “pengeugen”, som nu også er kommet til Danmark. Den 10-17. marts var det pengeuge over hele verden, og nu også i Danmark. Det er ugen, hvor der sættes fokus på at styrke børn og unges finansielle forståelse gennem undervisning i privatøkonomi.

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

http://newsroom.nordea.com/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…