De ansatte i beboerhuset i et belastet boligområde har alle sygemeldt sig. Unge mænd terroriserer både dem og mange andre

Privat

I boligområdet Bispehaven i Aarhus har de et beboerhus, der har det forjættende navn Trivselshuset. Der er knyttet syv ansatte til huset, men tilsyneladende har de ikke just den bedste trivsel. De er faktisk alle sygemeldte i øjeblikket.

 

Årsagen ligger hos nogle unge mænd i boligområdet. De har været så højtråbende, aggressive og truende, at personalet alle som én har fået det skidt.

 

Ifølge politiet er der tale om en række toneangivende unge, som er omkring 18 år og kendt af politiet. Foreløbig er der sat navn på seks-syv stykker, ifølge politikommissær Jens-Henrik Jensen er der måske tale om flere:

 

”Det kan godt være, at det er flere, men vi starter med dem … der er tale om nogle utilpassede unge, som  blev løsladt og begyndte at finde sammen hen over sommeren.” (Jyllands Posten)

 

Trivselshuset har været lukket siden onsdag i sidste uge. Den daglige åbningstid er ellers kl. 8:30-20:00, fredag til kl. 14.

 

Der foregår mange aktiviteter i huset, der fungerer som café og som socialt værested for Bispehavens beboere. Mange frivillige kræfter er tilknyttet.

 

Men nu har det altså været lukket i flere dage, fordi unge mænd terroriserer deres omgivelser. Ifølge politiet har man ellers skærpet indsatsen siden sommer. (Jyllands-Posten)

 

 

Mistet kontrollen

De unge ballademagere har således fået ødelagt et velbesøgt beboerhus. I det hele taget er det desværre en konstant kamp op ad bakke at få skabt noget, der nærmer sig normale tilstande, i et område som Bispehaven.

 

Allan Søstrøm, der er direktør i Østjysk Bolig, som ejer og driver Bispehaven, tror heller ikke på snarlig bedring:

Læs også
Video: Det ser ud som Mellemøsten, men det er rent faktisk Ikast i Jylland – her bliver dansker truet

 

”Processen fra snak til handling er for lang. Der kommer løbende nogle hjem, og så kan vi begynde at se problemerne. De, som vender tilbage, kommer hjem til det, de havde: ingenting. Og så begynder det hele forfra.” (Jyllands-Posten)

 

Bispehaven har i årevis været et stærkt belastet område med en høj andel af beboere med indvandrerbaggrund.

 

Gang på gang er vold og ødelæggelser blusset op, og myndighederne har mistet kontrollen med situationen.

 

Ingen kommer hjem til ingenting

Desværre kan man frygte, at de adfærdsvanskelige unge vil blive mødt med socialpædagogiske tilbud om adspredelse i stedet for kontante krav om at tage sig sammen.

 

I Danmark får man løn for at uddanne sig, og man har ret til en billig studiebolig, hvis dét skulle være aktuelt. Det er temmelig godt og ualmindeligt ude i verden.

 

Læs også
Det palæstinensiske flag vajer fra boligblok i Aarhus Ø – læser frygter, at det er ghettoplanen, der er begyndt at virke

I Danmark har vi også gode hjælpeforanstaltninger, hvis man er indvandrer og har brug for særlig støtte og vejledning, især når det handler om skole og uddannelse.

 

Direktøren i Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, mener, at Bispehavens straffede unge kommer hjem til ”ingenting”. Men det er ikke tilfældet.

 

De unge kommer hjem til et hav af muligheder, hvis de selv vil.

 

Disse unge er gået langt over grænsen, spørgsmålet er, hvordan myndighederne vil reagere?

 

Parallelsamfund

Lederen af Trivselshuset, Pia Mortensen, vurderede i oktober, at der er tale om 40 problemfamilier i Bispehaven.

 

Hun mente også, at der nu er tale om regulære bander og ikke blot en gruppe uvorne unge med ”for meget krudt i røven” og ens T-shirts. (Aarhus Stiftstidende)

Læs også
Sverige hjemsøges af ‘unge’, der løber rundt på togsporerne – en dag afslørede jeg en af dem

 

Man kan diskutere, hvor mange problemfamilier der er i Bispehaven i dag. Pia Mortensens vurdering er formentlig meget lavt sat. Under alle omstændigheder er der tale om en alvorlig udvikling.

 

Alt tyder på, at der ikke bare er tale om sociale problemer i bred almindelighed. Der er tale om parallelsamfund, hvor fjendtlige holdninger til det danske samfund trives, og hvor en voldskultur kommer til udfoldelse.

 

Det er ikke kun en social indsats, der er brug for. Det er en holdningsændring. Og den får man kun, hvis det danske samfund står fast på bestemte krav og værdier over for de unge ballademagere med indvandrerbaggrund og gør det meget klart, at man ikke vil tolerere den asociale adfærd.

 

Beboerhuset har fået et rigtig blødt, pædagogisk dansk navn: ”Trivselshuset”. Men det hjælper ikke noget. En gruppe af de unge er uden for pædagogisk rækkevidde i en sådan grad, at de har fået samtlige ansatte til at lægge sig syge. Ingen trivsel dér.

 

Der er brug for at tage fat på en helt anden måde. Ikke med pæne floskler om trivsel. Men med noget konsekvens.

 

Læs også
Natteravnene var i indvandrerghettoen for at hjælpe – men som tak blev de truet og stenet ud af området

Trivselshuset i Bispehaven. Privat

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…