Dagpengene drukner alle Thornings planer

Collage: Asger bonnevie

I morgen fremlægger sundhedsminister Nick Hækkerup sit nye sundhedspolitiske udspil, der skal være et flagskib ved valget. Men udspillet vil næppe få den opmærksomhed, som regeringen havde håbet på.

 

Den politiske debat og mediernes dækning domineres i stedet af dagpengene Det fremgik tydeligt af det pressemøde, som Socialdemokraterne i går holdt før deres sommergruppemøde.

 

Journalisternes spørgsmål drejede sig massivt om dagpengespørgsmålet. Og fra sidelinjen kom der også den ene melding efter den anden om det samme fra andre partier.

 

Dagpengene drukner i øjeblikket alle Thornings planer.

 

Troværdighedsproblem

Debatten om dagpengene ligger i forlængelse af hele spørgsmålet om løftebrud, som har martret Thorning siden hun tiltrådte.

 

Før valget havde Socialdemokraterne tordnet mod den dagpengereform, som var blevet gennemført af VK-regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale.

 

Men efter valget accepterede partiet reformen rub og stub på krav fra De Radikale. Socialdemokraterne undskyldte sig med, at de jo ikke havde et flertal for at afskaffe reformen. Men det korte af det lange var, at S sagde nej til reformen, R sagde ja – og R vandt.

 

Socialdemokraternes troværdighedsproblem voksede kraftigt, da det viste sig, at langt flere røg ud af dagpengesystemet, end man havde antaget.

 

Antallet fortsætter stadig med at stige i de løbende vurderinger. Senest anslås det, at over 50.000 personer i løbet af 2014 vil ryge ud af systemet på den konto. Dermed forstærkes presset på Socialdemokraterne.

 

Ingen spørger hvorfor

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

Mærkeligt nok har der ikke været den store interesse for at finde ud af, hvorfor tallet er steget så meget. Det er trods alt lidt underligt i betragtning af, at arbejdsløsheden set med historiske øjne ikke er voldsomt høj.

 

Hvor meget skyldes det, at der bare ikke er arbejde at få? Hvor meget skyldes det, at der er arbejde, som folk ikke vil tage, og som de derfor kniber udenom – for i stedet at leve af regeringens midlertidige arbejdsmarkedsydelse, af kontanthjælp eller af sort arbejde?

 

Den debat er næsten ikke blevet først. Mediernes dækning har i ekstrem grad koncentreret sig om, at der ikke har været noget arbejde, som de ledige kunne få. Men masser af job bliver jo besat af arbejdsvillige østeuropæere.

 

Regeringen har dog ikke skullet nyde noget af at diskutere den slags. Den ved, at den ville blive flået levende af journalisterne. I stedet har den forsøgt at skyde sagen til hjørnespark ved at nedsætte en dagpengekommission, der først skal barsle efter valget.

 

Men det har ikke fungeret efter hensigten.

 

Venstrefløjen

SF og Enhedslisten kører hårdt på, specielt med kravet om, at man kun skal have et halvt års arbejde for at genoptjene sine dagpenge, når man har mistet dem – i stedet for et helt år, som det er nu. De har opbakning fra betydelige dele af fagbevægelsen og fra en række socialdemokrater.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Det bliver de to partiers slagnummer i forhandlingerne om finansloven. Og da de ikke får deres krav opfyldt ved den lejlighed, vil de fortsætte med at hamre løs på det frem til valgdagen.

 

Nu kunne man så sige, at den debat vel ikke gør så meget. Måske mister Socialdemokraterne nogle stemmer til SF og Enhedslisten, men de bliver jo i rød blok.

 

Men så enkel er sagen ikke. Dagpengene påvirker hele vælgernes indtryk af regeringen og kan også sende stemmer over til blå blok.

 

Thulesen Dahl

Det er en betydelig fare for Thorning, fordi Kristian Thulesen Dahl tilbyder at samarbejde med venstrefløjen om sagen.

 

Thulesen er med på at halvere genoptjeningsperioden. Og han er åben for den tanke, at dagpengeperiodens længde i fremtiden skal variere efter, om økonomi og beskæftigelse har det godt eller dårligt.

 

Læs også
Dansk Folkeparti stiller krav til ny regering om fast grænsekontrol – det er der meget gode argumenter for

I dag sætter han trumf på og siger, at han også vil rejse disse krav over for en eventuel Løkke-regering efter valget. (Berlingske)

 

Det kan give Løkke besvær til den tid. Men i første omgang giver det specielt Socialdemokraterne problemer, fordi det kan skaffe Dansk Folkeparti stemmer fra traditionelle socialdemokratiske vælgere.

 

Svækker social profil

Dagpengene kan i det hele taget genere Socialdemokraternes valgkamp.

 

Man håber at gøre det til en vindersag, at beskæftigelsen stiger. Men noget tyder på, at denne stigning kun bliver moderat inden valget. Og når man så samtidig får historierne om folk, der mister deres dagpenge, vil det samlede billede blive mudret.

 

Socialdemokraterne forsøger også på anden vis at markere sig med en særlig social profil i forhold til blå blok. I den forbindelse gør man meget ud af at angribe Venstres tanke om nulvækst.

 

Men det svækker også denne sociale profil, hvis der hele tiden kører historier om, at man svigter de langtidsledige.

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

 

Socialdemokraterne kan ikke foreslå ændringer i dagpengereformen før valget. Det ville De Radikale aldrig acceptere. Men måske vil regeringen give venstrefløjen et tilbud om noget, der yderligere kan mildne reformens virkninger for særligt udsatte grupper.

 

Det vil dog ikke hindre venstrefløjen – og Dansk Folkeparti – i at gøre reformen til et stort valgtema. Stort nok at drukne Tornings planer for valgkampen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…